Der brug for en langsigtet afklaring af tilskudsmuligheder og tydelige udmeldinger om fjernvarmeplaner, for de mange boligejere som disse dage overvejer at udskifte deres gasfyr med en varmepumpe.
Troels Hartung peger på, at den overvældende interesse for den nuværende bygningspulje, hvor man kan søge om en økonomisk håndsrækning. Foto: Arkivfoto
Frem mod 2027 vil det være muligt at skrotte 200-250.000 olie- og naturgasfyr til fordel for varmepumper. Sådan lyder vurderingen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, efter at nye tal for nylig viste, at salget af eksempelvis luft-vand-varmepumper var steget med omkring 50 procent i 2021.
”I det hele taget kan vi se en kraftigt stigende interesse for varmepumperne. En udvikling, som kun er blevet forstærket efter Ruslands angreb på Ukraine, der har understreget behovet for at frigøre os fra russiske gasleverancer”, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
LÆS OGSÅ: Teknikkæmpe bryder rammerne med ny intern uddannelse for sine formænd
Rene linjer
Men skal der sættes yderligere fart på udfasningen af naturgassen i Danmark, er der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne brug for, at man politisk opstiller de rette rammebetingelser.
”Det betyder blandt andet, at den enkelte boligejer skal have klar og direkte besked om, hvorvidt man kan forvente at få adgang til fjernvarme indenfor de nærmeste år – og hvad prisen for dette i så fald vil være. På den måde kan man træffe sin beslutning på et oplyst grundlag”, anbefaler Troels Hartung og uddyber:
”Samtidig bør man etablere en tilskudspulje, som ikke konstant løber tør men i stedet er til rådighed, når den enkelte boligejer er klar til at skrotte sit fossile fyr.”
Hurtig effekt
Han peger på, at den overvældende interesse for den nuværende bygningspulje, hvor man kan søge om en økonomisk håndsrækning til eksempelvis at udskifte sit olie- eller gasfyr med en varmepumpe, understreger danskernes lyst til at omsætte de grønne ambitioner til handling.
”Sørger man for både at sætte turbo på udrulningen af fjernvarmen og at skabe bedre rammebetingelser for overgangen til varmepumper, er det realistisk, at de danske boligejere kan sige endegyldigt farvel til olie- og naturgasfyr indenfor relativt få år. Men det kræver altså, at man fra politisk hold er klar til at prioritere indsatsen og træffe de nødvendige beslutninger”, siger Troels Hartung.
-AKJ
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.