06.09.2018  |  EL  |  Energi

Gadelys skal ændre folks el-forbrug

Farverigt lys langs stisystemet i et bofællesskab ved Roskilde synliggør for beboerne, hvornår det er mest klimavenligt at bruge strøm.

Gadelamper, der lyser grønt, når CO- udledningen er lav, men skifter til rødt, når udledningen stiger. Sådan lyder opskriften på et advarselssystem, som måske kan komme til at spille en stor rolle for folks forbrug af el i fremtiden. Det skriver dtu.dk. 

Det håber Pierre-Elouan Réthoré, seniorforsker ved DTU Vindenergi, i hvert fald. Han har udviklet den algoritme, der styrer farveskiftet og bor selv i Svalin, hvor systemet i dag er installeret. Svalin er et bofællesskab i Trekroner ved Roskilde, hvor alle 20 hustage er beklædt med solceller, der producerer miljøvenlig strøm.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Ledere skal indtænke intelligent energistyring 

”I solrigt vejr producerer Svalin som udgangspunkt så meget grøn energi, at bofællesskabet er selvforsynende, og derfor lyser lamperne langs stisystemet grønt”, forklarer Pierre-Elouan Réthoré til dtu.dk.

Til gengæld falder produktionen af strøm fra solcellerne om aftenen, og derfor må bofællesskabets elnet suppleres med strøm udefra. På det tidspunkt gælder det altså om at få beboerne til at bruge så lidt strøm som muligt, og det er her, at lamperne langs stisystemet kommer ind i billedet.

Viser CO2-udledning i realtid
Lamperne ved stisystemet viser CO2-udledningen fra bofællesskabet i realtid. Så bare ved at kigge ud ad køkkenvinduet, kan beboerne på informeret grundlag beslutte, om de vil sætte vaskemaskinen til at køre eller vente på ’grønt lys’, og det virker, mener Pierre-Elouan Réthoré:

”Jeg har flere gange undladt at oplade min elbil, fordi lyset var rødt. Senere om aftenen kunne jeg se, at lyset blev grønt, fordi elnettet aftog elektricitet fra vandkraftværkerne i Norge og Sverige. Så kunne jeg sætte min elbil til at oplade og have det godt med mig selv”.

Læs også: DTU-professor: Politikerne bør skabe bedre vilkår for solceller

Lige nu er fælleshuset og seks af beboernes huse koblet på statistikken. Om et halvt års tid vil alle 20 huse indgå i den, og man vil desuden kunne se CO2-udledningen for hver enkelt husstand.

”Jeg håber, at det at få visualiseret, om energien kommer fra grøn energi eller ej, kan ændre vores adfærd, fordi det taler til vores følelser. Så lysprojektet er ikke kun for sjov, det kan også få os til at tage mere ansvar for vores eget energiforbrug”, siger Pierre-Elouan Réthoré til dtu.dk.

 -JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere