Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år

En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at 43 procent af danske boligejere har planer om at renovere deres hjem inden for de næste fem år. For de adspurgte kommer besparelser på el og varme i første række, når der skal renoveres, mens hensynet til klimaet ligger langt nede på prioriteringslisten.

Et nyt tag eller en ny facade er også på ønskelisten hos mange husejere. Arkivfoto..

Det er især energirenoveringer som udskiftning af vinduer, døre, tag og ydervægge samt nyt badeværelse, der står på to-do-listen. Det viser en YouGov spørgeundersøgelse udarbejdet for Dansk Byggeri.

I undersøgelsen svarer 43 procent af de adspurgte husejere, at de har planer om at renovere boligen inden for fem år. For ejerne af andels- og ejerlejligheder er det 45 procent.

De fleste har planer om at skifte vinduer og døre ud. Det gælder for 16 procent af de adspurgte husejere, mens 14 procent af ejerne af andels- og ejerlejligheder svarer, at de eller foreningen har planer om at udskifte vinduer og døre. Blandt husejerne svarer 14 procent, at de planlægger et nyt badeværelse.

Et nyt tag eller en ny facade er også på ønskelisten hos mange husejere (13 procent) og ejere af andels- og ejerlejligheder (12 procent).

"Det er positivt, at mange boligejere har planer om at lave energirenoveringer som for eksempel at skifte vinduer eller lægge nyt tag, der kan bringe energiforbruget ned. Her er det vigtigt at se energirenovering som en helhed, og at man tager højde for boligens behov, når man vælger de enkelte løsninger og den rækkefølge, de skal udføres i. Har man eksempelvis planer om at udskifte boligens opvarmning, så den bliver mere klimavenlig, er det en god ide at undersøge, om man bør isolere væggene eller få sat nye vinduer i huset eller lejligheden først, så den grønne energi ikke bare siver ud af bygningen", siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Økonomien spiller ind
Et økonomisk tilskud eller udsigt til at spare på varmeregningen er først og fremmest det, der kan få boligejerne til at energirenovere.

I Dansk Byggeris undersøgelse siger mere end hver femte, at færre udgifter til el og varme er den vigtigste drivkraft.

Offentlige tilskud til renoveringsarbejdet og udsigten til, at boligen bliver mere værd, er også noget, der motiverer.

Mens hensynet til klimaet ligger langt nede på prioriteringslisten, når boligejerne skal beslutte, om de vil renovere huset eller lejligheden.

Læs også: Byggepladser bliver mindre effektive år for år

"Der er ingen tvivl om, at økonomien spiller en stor rolle i forhold til boligejernes motivation for at sætte gang i renoveringsarbejder. I Dansk Byggeri foreslår vi blandt andet at forbedre håndværkerfradraget ved at forhøje fradraget og gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang. Det vil gøre det mere attraktivt at sætte gang i de lidt større energirenoveringsprojekter – til gavn for både pengepungen og klimaet," siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

- SMF

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup