Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

Ned i størrelse og op i hensyn til klima og natur. Det er to af grundprincipperne i Syddjurs Kommunes nye bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme.

Først og fremmest færre kvadratmenter og stort fokus på materialevalg er hjørnestene i Syddjurs Kommunes bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme..

Syddjurs Kommunes indbyggertal er de seneste år vokset, og det skaber løbende behov for både renovering og bygning af nye ejendomme. 

Byrådet har i kommunens vision et klart mål om, at både nybyggeri og renovering skal være bæredygtigt, som fra 1. februar blev implementeringsklar i en ny bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme.

Strategien bygger på en erkendelse af, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der aldrig bliver bygget. Det udmøntes i en overordnet målsætning om, at hvis der bygges nyt, skal være så bæredygtigt som muligt, med så få kvadratmeter som muligt. 

Et særligt fokus i strategien er desuden muligheden for en række skærpede krav til byggematerialer. Hvis det giver værdi i det enkelte projekt, kan strategien give mulighed høje standarder for holdbarhed, vedligehold, og genanvendelse, med design for adskillelse, hvis bygningen senere skal benyttes til anden anvendelse eller helt udgå. Kommunale nybyggerier skal samtidig så vidt muligt genbruge og genanvendte materialer.

Både signal og invitation til entreprenører

Syddjurs Kommune har meldt åbent ud, at den nye strategi vil betyde, at der er byggeri og anlægsprojekter, som bliver dyrere, f.eks. hvis der skal genbruges mursten fra en bygning, som nedrives, fremfor at købe nye sten. I samme åndedrag forklarer de, at kravene omvendt kan et projekt billigere, selvom kommunen prioriterer et ambitiøst bæredygtighedsniveau. 

Et eksempel på det er aktuelt byggeprojekt, hvor man i forbindelse med byggeriet af Rønde Børnehus har haft mulighed for at nedskalere antallet af kvadratmeter ved at benytte udearealer som overgangszoner og beskyttede arealer.

Som en del af projektet kan tre totalentreprenørteams i en omvendt licitation søge midler fra en pulje til afprøvning af nye innovative bæredygtige løsninger som f.eks. alternative fundamenttyper, design for adskillelse, genbrug af byggematerialer og dokumentation af genbrug.

Formand for udvalget for Natur, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen, siger om den nye bæredygtighedsstrategi:

”Vores nye bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme sætter tydelige mål for, hvordan vi ønsker at bygge og renovere kommunale ejendomme. Strategien sender et tydeligt signal til alle entreprenører om, at vi tager klimaaftryk, bæredygtighed og genanvendelse alvorligt. Det skal tænkes ind i de tilbud, som vi modtager i forbindelse med kommende kommunale byggerier.”

- EHS

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup