Kommuner blokerer for husstandsvindmøller

De danske kommuner går langt for at forhindre opstilling af husstandsvindmøller, mener Brancheforeningen for Husstandsvindmøller og efterlyser fælles retningslinjer for, hvordan ansøgninger behandles. Kommunernes Landsforening (KL) afviser kritikken.

Brancheforeningen for Husstandsvindmøller mener, at de danske kommuner spænder ben for markedet for husstandsvindmøller. Brancheforeningen ønsker nu fælles retningslinjer på området..

Markedet for husstandsvindmøller er i vækst, og de seneste år har mange danskere bosat i udkantsområder fået opsat en privat mølle, som forsyner boligen med hjemmeproduceret, vedvarende energi. Hos Brancheforeningen for Husstandsvindmøller er man dog langt fra tilfreds med tempoet i væksten. Foreningen mener nemlig, at de danske kommuner spænder ben for udbredelsen af de små møller ved at give afslag på en meget stor del af ansøgningerne om opstilling.

”Der er en stor gruppe af kommuner, som bruger kommunalfuldmagten til det yderste for at forhindre opstilling af møller, selvom de kalder sig ”grønne kommuner”. Typisk er et bestemt område af kommunen blevet udråbt til ”naturbeskyttelsesområde”, så der ikke må opstilles husstandsvindmøller. Det er selvfølgelig i orden i helt særlige tilfælde, men ofte er ”de beskyttede områder” ikke noget specielt. Man har blot besluttet, at der ikke kan opstilles husstandsvindmøller og kan ikke argumentere ordentligt for det,” lyder kritikken fra Ove Folmer Jensen, der er sekretariatschef i Brancheforeningen for Husstandsvindmøller.

KL afviser kritikken
Hos KL kan chefkonsulent i kontoret for Teknik og Miljø Christina Føns ikke genkende kritikken.

”Det er ikke et billede, jeg kan genkende. De kommuner, som vi har haft dialog med, håndterer ansøgninger om husstandsvindmøller på en fornuftig måde, flere har for eksempel lavet overordnede retningslinjer om husstandsvindmøller, som de følger. Og mig bekendt er der altså blevet sat husstandsvindmøller op de seneste år, så jeg ser ikke noget stort problem,” siger Christina Føns.

Hun understreger, at KL de seneste år har informeret kommunerne om husstandsvindmøller i forskellige dialogfora, og at Naturstyrelsen har udsendt retningslinjer om husstandsvindmøller.

Ansøgninger behandles forskelligt
Den indsats har dog på ingen måde båret frugt, mener Ove Folmer Jensen, som kalder de ansatte i kommunernes tekniske forvaltninger for ”grønne spirer”, når det handler om at behandle husstandsvindmølle-ansøgninger.

”Kommunerne står helt uden retningslinjer, når de modtager en ansøgning fra en borger, og skal nærmest selv til at lave dem. Det betyder, at der er meget stor forskel på, hvordan de forskellige kommuner behandler ansøgningerne, hvilket selvsagt ikke er sundt for branchen,” siger Ove Folmer Jensen.

Ønsker fælles retningslinjer
For at gøre processen nemmere for både møllekøbere, leverandører, og de installatører, der skal sørge for tilslutningen, foreslår Ove Folmer Jensen, at brancheforeningen i samarbejde med kommunerne sætter sig ned og udarbejder fælles, vejledende retningslinjer på området.

Det forslag får blot Christina Føns til at fastslå, at kommunerne i høj grad selv har lov til at bestemme, hvad deres holdning til husstandsvindmøller er.

”Som reglerne er i øjeblikket har kommunerne meget vide rammer i forhold til selv at vurdere, om en husstandsvindmølle skal op eller ej. Så hvis man ønsker en ensretning af området, er det nok nærmere lovgivningen, man skal have lavet om,” konstaterer hun.

Installatøren får balladen
Hos Pinholt Elinstallationer ApS i Lemvig har man i flere år satset på husstandsvindmøller og indehaver Claus Pinholt mener lige præcis, at kommunernes store selvbestemmelse på området er problematisk.

”Jeg oplever at nogle kommuner er venligt stemte, mens andre er mere negative og stiller en masse krav. Det kan være i forhold til forskellige afstandsregler, hvilken farve møllen må have, eller om masten skal være en gittermast eller et rørtårn,” fortæller Claus Pinholt.

Han er træt af at stå med utilfredse kunder, når en kommune giver afslag på en ansøgning om at opstille en husstandsvindmølle.

”I sidste ende er det jo mølle-leverandørens problem, men det er mig, der står med kundekontakten og skal lægge øre til brok, hvis tilladelsen ikke kommer i hus,” pointerer Claus Pinholt.

Ove Folmer Jensen fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, vil ikke satse på en lovændring for at løse problemet - for ”det tager alt for mange år.” I stedet håber han på frivillig dialog med kommunerne. Til at begynde med har han i denne måned møde med en række fynske kommuner, som er villige til at diskutere fælles retningslinjer.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup