Kommuner sparer ikke på energien i lejede bygninger
De danske kommuner glemmer at spare på energien, når de lejer bygninger til for eksempel administration eller institutioner, viser Engeriindeks Danmark 2014.
Mens kommunerne har stort fokus på at energimærke og renovere deres egne bygninger, er det kun 16 procent af kommunerne, der stiller krav til energieffektivitet, når de lejer sig ind. Det viser Energiindeks Danmark 2014.
Kommunerne i undersøgelsen har tilsyneladende en blind plet, når det kommer til deres lejede bygninger. Vi ved ikke, hvor stor en del af kommunernes bygninger, de lejer sig ind i, men en undersøgelse fra KORA fra 2012 kan tyde på, at omkring 25 procent af administrationsbygningerne er lejede. På områder som daginstitutioner er det også sandsynligt, at kommunerne lejer en del, siger projektchef hos Mandag Morgen, Morten Jastrup.
Virksomheder ser fordele ved energifokus
Dette års energiindeks rummer dog også godt nyt. Der skæres hvert år nogle procent af energiforbruget i både virksomheder og kommuner, og i besvarelserne kan man se, at en gruppe af virksomheder er begyndt at se bredere på de goder, de får ud af at have fokus på energien.
Vi kan se, at omtrent en tredjedel af de virksomheder, der vælger at energieffektivisere deres bygninger, ikke bare ser på de rene energibesparelser, men også på områder som indeklima og produktivitet. Det er meget positivt, for disse effekter kan ofte være langt mere givende end de rene energibesparelser. Får virksomhederne blik for det, åbner det for, at vi kan tage fat på at effektivisere en langt større del af bygningsmassen, siger Elo Alsing, markedschef i Skanska.
Læs også: Kommuner kan spare op til 30 procent energi
Også med hensyn til finansiering kan man se, at virksomhederne ser nye perspektiver. Typisk har virksomhederne fokuseret snævert på, at investeringer i energieffektivitet skulle betale sig selv tilbage i form af besparelser på få år.
Men dette års energiindeks viser for det første tegn på, at virksomhederne gradvist accepterer længere tilbagebetalingstider, og for det andet svarer en betydelig del 15 procent af svarvirksomhederne, at tilbagebetalingstid ikke længere er afgørende for dem. I stedet fokuserer de på, om investeringen skaber overskud i de løbende budgetter dens cashflow.
Energiindeks Danmark 2014 bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt landets 1.000 største virksomheder målt på omsætning i 2012 og blandt landets 98 kommuner. 145 virksomheder med en samlet omsætning på 732 mia. kroner og 66 kommuner har svaret.
- JDN