Selvom det er problematisk, at Danmarks foreningsbygninger i øjeblikket står tomme, er det også en oplagt mulighed for at energiforbedre dem for at støtte både klimaet og beskæftigelsen.
Nu vil Energistyrelsen i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) sætte skub i energirenoveringen i Danmarks mange idrætsfaciliteter og klubhuse.
Klubhuse, spejderhytter og andre foreningsbygninger over hele Danmark står i denne tid ubenyttede hen.
Læs også: Københavns Kommune klar med byggeopgaver for 350 mio. kr.
Det giver mulighed for at få sat gang i energiforbedringer og på den måde hjælpe både klimaet og beskæftigelsen.
Samtidig kan der være god økonomi for klubberne i at investere i for eksempel nye vinduer, LED-lys, varmepumper og bedre isolering – forbedringerne giver nemlig lavere el- og varmeregninger og bedre indeklima.
Problemet er bare, at de sjældent gennemføres, primært fordi klubber og foreninger drives af frivillige, der brænder for aktiviteterne og ikke optimering af bygninger.
Derfor vil Energistyrelsen i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) sætte skub i energirenoveringen i Danmarks mange idrætsfaciliteter og klubhuse.
”Der er et stort potentiale for at energioptimere idrætsfaciliteter og foreningsbygninger, men mange steder bliver det ikke gjort. I Viborg har de gennem et projekt støttet af Energistyrelsen arbejdet med problemstillingen og fundet en løsning. Den bringer vi nu videre - så flere kan blive inspireret til at komme i gang”, siger vicedirektør i Energistyrelsen Stig Uffe Pedersen.
I Viborg har kommunen oprettet ”Klubhuspuljen”, der har støttet idrætsklubber og foreninger i at gennemføre over 100 energiforbedringer.
Et skub i den rigtige retning
Energistyrelsen er gået sammen med DIF og DUF om at udbrede de gode erfaringer på hjemmesiden SparEnergi.dk og via DIF og DUF’s medier og medlemskommunikation.
Chef for public affairs i DIF Poul Broberg vurderer, at både klubber og idrætsråd er klar til at gøre en indsats.
”Vi ved, at mange af vores medlemmer gerne vil bidrage til grøn omstilling, de skal måske bare hjælpes i den rigtige retning. Lige nu står mange klubhuse tomme på grund af coronakrisen, og samtidig har kommunerne fået suspenderet anlægsloftet, hvilket gør det til en oplagt mulighed at få kigget på det nu. Og med de gode råd kan foreningerne landet over nemt få en idé om, hvor man skal tage fat, både når det gælder samarbejdet med kommunen, men også hvor man selv nemt kan foretage ændringer”.
Også ungdomsforeningerne i DUF vil være med, fastslår DUF’s formand Chris Preuss.
Læs også: Renovering af almene boliger vil skabe mindst 1.500 nye praktikpladser
”Vi kender for eksempel en spejderhytte, der fik varmepumpe i stedet for elvarme. Før var varmen så dyr, at hytten stod uopvarmet i lange perioder, så fugt gjorde hytten klam og ødelagde opbevarede telte. Med varmepumpen er indeklimaet blevet voldsomt forbedret, og spejderne sparer samtidig varmeudgifter og skåner klimaet. Den slags vil der være interesse for hos mange af vores medlemmer, der er meget optaget af, hvordan de selv kan arbejde med bæredygtighed. Jeg oplever et stort ønske i foreningerne om selv at kunne gøre mere for klimaet og ikke kun at tale om det, og det er det her et godt eksempel på”, siger Chris Preuss.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet Tema: Coronakrisen
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.