Kun 15 procent af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland skal i jorden

Blot 15 procent af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland bliver kabellagt. Til gengæld slipper flere boligejere for deres nuværende udsigt til højspændingsmaster og luftledninger, da en stor del af de eksisterende 150 kV-ledninger bliver gravet ned.

De nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland bliver primært anlagt som luftledninger. Arkivfoto. .

Op i luften med størstedelen af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland, ned i jorden med en væsentlig del af de gamle 150 kV-ledninger.

Det står klart efter, at det er blevet besluttet at gennemføre en omfattende nedgravning af 150 kV-ledningsnet i de kommuner i Syd- og Vestjylland, hvor der samtidig skal opsættes nye 400 kV-ledninger.

Energinet har tidligere vurderet, at det teknisk og forsyningsmæssigt ikke er forsvarligt at kabellægge mere end op til 15 procent svarende til 26 kilometer af de i alt 170 kilometer nye 400 kV-ledninger. Ifølge ministeriet bakker en uvildig, udenlandsk ekspertvurdering op om denne konklusion.

”Jeg forstår de lokale bekymringer for luftledningerne, jeg har lyttet til dem, og i dag præsenterer vi en løsning, hvor der nedtages mange flere kilometer luftledning, end der sættes op”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Med beslutningen får færre danskere dog samlet set udsigt til højspændingsmaster og luftledninger. De reduceres således fra 324 kilometer i dag til cirka 145 kilometer, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

I dag ligger 8.000 boliger i området inden for 500 meter af en luftledning, men når nedgravningen er gennemført, og de nye 400 kV-ledninger er sat op, vil antallet af boliger inden for en afstand på 500 meter til luftledninger være faldet til 900, ifølge ministeriet.   

Reduktionen af højspændingsmaster og luftledninger i Syd- og Vestjylland er resultatet af et ønske om at finde en mere skånsom måde at gennemføre de nye 400 kV-luftledninger fra Idomlund ved Holstebro til grænsen.

Skal sikre udnyttelsen af den vedvarende energi
Højspændingsledningerne er afgørende for, at vi nu og i fremtiden kan udnytte den vedvarende energi i Syd- og Vestjylland og Nordsøen. Ifølge ministeriet er højspændingsnettet i Vestjylland allerede i dag presset til det yderste.

Uden de nye ledninger skal der i perioder lukkes ned for vindmøllerne og andre vedvarende energikilder, og det vil vanskeliggøre den videre udbygning af havvind i Nordsøen. Uden højspændingsledningerne vil Energinet heller ikke kunne sikre det træk fra nettet, som datacentre og andre store energiforbrugende virksomheder efterspørger.

”Det er vigtigt, at vi har den nødvendige infrastruktur til de grønne projekter, som allerede nu skaber så meget aktivitet i lokalområdet”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Kabellægningen af 150 kV-forbindelsen forventes påbegyndt i forbindelse med anlæg af 400 kV-forbindelsen og koster 1,4 milliarder kroner, som finansieres over tarifferne.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup