Kun 15 procent af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland skal i jorden

Blot 15 procent af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland bliver kabellagt. Til gengæld slipper flere boligejere for deres nuværende udsigt til højspændingsmaster og luftledninger, da en stor del af de eksisterende 150 kV-ledninger bliver gravet ned.

De nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland bliver primært anlagt som luftledninger. Arkivfoto. .

Op i luften med størstedelen af de nye 400 kV-ledninger i Syd- og Vestjylland, ned i jorden med en væsentlig del af de gamle 150 kV-ledninger.

Det står klart efter, at det er blevet besluttet at gennemføre en omfattende nedgravning af 150 kV-ledningsnet i de kommuner i Syd- og Vestjylland, hvor der samtidig skal opsættes nye 400 kV-ledninger.

Energinet har tidligere vurderet, at det teknisk og forsyningsmæssigt ikke er forsvarligt at kabellægge mere end op til 15 procent svarende til 26 kilometer af de i alt 170 kilometer nye 400 kV-ledninger. Ifølge ministeriet bakker en uvildig, udenlandsk ekspertvurdering op om denne konklusion.

”Jeg forstår de lokale bekymringer for luftledningerne, jeg har lyttet til dem, og i dag præsenterer vi en løsning, hvor der nedtages mange flere kilometer luftledning, end der sættes op”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Med beslutningen får færre danskere dog samlet set udsigt til højspændingsmaster og luftledninger. De reduceres således fra 324 kilometer i dag til cirka 145 kilometer, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

I dag ligger 8.000 boliger i området inden for 500 meter af en luftledning, men når nedgravningen er gennemført, og de nye 400 kV-ledninger er sat op, vil antallet af boliger inden for en afstand på 500 meter til luftledninger være faldet til 900, ifølge ministeriet.   

Reduktionen af højspændingsmaster og luftledninger i Syd- og Vestjylland er resultatet af et ønske om at finde en mere skånsom måde at gennemføre de nye 400 kV-luftledninger fra Idomlund ved Holstebro til grænsen.

Skal sikre udnyttelsen af den vedvarende energi
Højspændingsledningerne er afgørende for, at vi nu og i fremtiden kan udnytte den vedvarende energi i Syd- og Vestjylland og Nordsøen. Ifølge ministeriet er højspændingsnettet i Vestjylland allerede i dag presset til det yderste.

Uden de nye ledninger skal der i perioder lukkes ned for vindmøllerne og andre vedvarende energikilder, og det vil vanskeliggøre den videre udbygning af havvind i Nordsøen. Uden højspændingsledningerne vil Energinet heller ikke kunne sikre det træk fra nettet, som datacentre og andre store energiforbrugende virksomheder efterspørger.

”Det er vigtigt, at vi har den nødvendige infrastruktur til de grønne projekter, som allerede nu skaber så meget aktivitet i lokalområdet”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Kabellægningen af 150 kV-forbindelsen forventes påbegyndt i forbindelse med anlæg af 400 kV-forbindelsen og koster 1,4 milliarder kroner, som finansieres over tarifferne.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle