Kun hver tredje boligejer tager klart afstand fra sort arbejde
Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov har mange boligejere en afslappet holdning til håndværkerarbejde uden regning. Det kan ende med at koste dyrt, både for boligejeren og for håndværkeren.
Det sorte arbejde trives stadig i Danmark. I hvert fald er det kun hver tredje boligejer, som tager afstand fra at få løst eksempelvis håndværksopgaver uden regning. I en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne svarer 33 procent således, at de ikke ønsker at benytte sig af sort arbejde og heller ikke ønsker, at andre gør det.
Til sammenligning har 28 procent ingen problemer med selv at benytte sig af sort arbejde, mens yderligere 15 procent svarer, at de ikke ønsker selv at benytte det men ingen problemer har med, at andre gør det.
”Det er bekymrende, at så få danske boligejere tager klart afstand til det sorte arbejde – både når det gælder en selv og naboen. Tallet er endda faldet en smule i forhold til for et år siden, hvor 37 procent svarede det samme”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun mener, at populariteten af det sort betalte arbejde skyldes økonomiske årsager, men påpeger, at besparelsen i sidste ende kan ende ud i en dyr fornøjelse, da man ved sort arbejde ikke har nogen garanti eller forsikring. Derudover tilføjer hun, at der heller ikke er garanti for ordnede forhold i arbejdet, for når det udføres sort, hvor eksempelvis overenskomstens regler ikke gælder. Om håndværkeren overhovedet er autoriseret, kan også være sværere at få afklaret.
”Udover at det kan have negative konsekvenser for en selv, så har det også negative konsekvenser for hele samfundsøkonomien, fordi statskassen går glip af de skattebetalinger, vi alle burde få gavn af”, siger Maria Schougaard Berntsen.
Derfor opfordrer hun alle til at droppe det sorte arbejde.
-CH