Lærling: Nu ved jeg, at jeg ikke er udødelig
21-årig murerlærling er allerede slidt ned på grund af et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Han efterlyser nu mere vejledning og konkrete råd til de unge, der påbegynder en erhvervsuddannelse.
Allerede inden svendebrevet er i hus, ved Jonas Snejbjerg, at han ikke kan arbejde som murer hele livet. Det fysiske arbejde har sat sine spor, og han efterlyser konkrete råd for, hvordan man passer på sin krop, når man begynder en erhvervsuddannelse.
”Jeg kan ikke være murer hele livet. Jeg får mit svendebrev i denne måned, men jeg har allerede rygproblemer. Da jeg startede min uddannelse, ville det have være rart, hvis nogle havde hjulpet mig til, hvordan jeg bedst passer på min krop. Som ung føler man sig udødelig og tænker ikke over, at kroppen bliver slidt. Jeg har blandt andet fundet ud af, at arbejdssko har stor betydning for hele min krop, men som 20-årig tænker man ikke nødvendigvis så meget på skoenes pasform”, siger Jonas Snejbjerg.
Skoene kan hjælpe kroppen
Karen Søgaard er professor i arbejds- og miljømedicin på Syddansk Universitet, og hun lægger ligeledes vægt på, at der skal være et langt større fokus på, at arbejdslivet ikke skal være nedslidende.
”Det er markant, at vi har en høj frekvens blandt de unge, der siger, de døjer med smerter forskellige stedet i kroppen. Det er knæ og ankler, der bærer vægten af kroppen, og man kan se en sammenhæng mellem belastninger. Derfor skal vi sætte fokus på at vejlede vores unge mennesker i, hvordan de passer på sig selv”, forklarer Karen Søgaard og uddyber:
”Der er mange dele, man skal være opmærksom på, hvis man er håndværker eller arbejder indenfor et andet belastende erhverv, hvor man står og går meget. Det handler både om at træne sin krop i fritiden, tænke over arbejdsstillinger samt vælge de rette arbejdssko alt efter ens erhverv samt fysiske behov”.
Læs også: Cirkulære sikkerhedssko med omvendt logistik
Hos Sika Footwear, der er specialister i at lave sikkerhedsgodkendte arbejdssko til erhvervsfolk, hører de fra mange helt unge håndværkere, der bliver nedslidt grundet det hårde fysiske arbejdsmiljø.
”Vi reagerer naturligvis på tilbagemeldingerne, for vi skal passe på vores unge. Vores perspektiv er sikkerhedsskoenes betydning, og det er klart, at skoene ikke er det eneste man skal kigge på. Men fødderne er afgørende for resten af kroppens håndtering af belastninger, og vores undersøgelser viser, at netop de rette sko kan være med til at forebygge belastninger”, forklarer Kasper V. Jepsen Lundh, der er Product Development Technician hos Sika Footwear.
Fysioterapeuter kan hjælpe
Selvom Jonas Snejbjerg ved, at han ikke skal være i faget hele sit arbejdsliv, forsøger han at give sin krop de bedst mulige redskaber og forhold, og han håber, at flere unge på erhvervsuddannelserne vil søge den rette vejledning og hjælp.
”Jeg er for sent blevet bevidst om, at jeg skal passe på mig selv, og at det fra starten er væsentligt at vælge de rigtige sko. Jeg har fundet ud af, at Brynje er de bedste for mig. De sidder godt, giver god støtte og er skridsikre. Min ryg gør simpelthen mindre ondt, efter jeg er skiftet til dem. Men når man starter som lærling, er det svært at vide, at skoene kan gøre en forskel, og derfor går man ikke nødvendigvis efter de bedste sko”, forklarer Jonas Snejbjerg.
Sika Footwear håber, at de kan være med til at gøre unge opmærksomme på, hvor vigtigt det er at tage vare på deres krop. De samarbejder blandt andet med fysioterapeuter om deres Brynje-sko, og derfor ligger fokus specifikt på at sikre, at sikkerhedsskoene opnår den helt rette pasform og komfort selvfølgelig sammenholdt med styrke og sikkerhed.
”Vi ved, at skoene sætter standarden for, hvordan resten af kroppen bliver påvirket, og derfor skal skoene arbejde med kroppen og ikke imod den. På den måde kan man forebygge eventuelle belastninger, der over tid kan forplante sig til ben, lænd og andre dele af kroppen. Det er noget, vi har særlig fokus på i vores Brynje-sko, og vi videreudvikler dem hele tiden for at sikre, at brugerne får de rette betingelser til at udføre deres arbejde”, forklarer Kasper V. Jepsen Lundh.
- PiB