Lakseopdræt kræver godt lys
Hos akvakulturfirmaet Danish Salmon har kvaliteten af deres laks den højeste prioritet. Derfor skal de også have den højeste kvalitet af belysning.
At opdrætte laks i vand, det man også kalder akvakultur, er lidt af en videnskab. Forholdene skal være helt rigtige for, at laksene udvikler sig som de skal, og så skal det også gøres på en bæredygtig måde. Et af de firmaer i Danmark som gør dette, er Nordjyske Danish Salmon, som ligger ved Hirtshals. Her producerer man 2.700 tons laks om året af høj kvalitet, i forhold til smag og tekstur. For at sikre denne kvalitet er firmaet netop gået all in på de gode forhold til laksene, hvor noget af det vigtigste er belysningen.
”Når man opdrætter laks, skal de have konstant belysning. Ellers kønsmodner de for tidligt, og hvis det sker, så bliver laksene uspiselige. Og så kan vi selvfølgelig ikke sælge dem”, fortæller Kim Lyhne, CEO hos Danish Salmon.
Derfor handlede det om at finde en partner, som kunne sikre den rette belysning til firmaets domæne i 2021. Den partner fandt Danish Salmon gennem deres el-installatør, Elektrikeren Nord i Vrå, som forhandler RN-Solutions, landbrugs- og industribelysning, samt “laksebelysning”.
”De efterspurgte jo både grundbelysning til hallerne, og specialbelysning til karrene. Grundbelysningen skal kunne holde til en del på grund af fugt og salt, men der har vores belysning en speciel coating, som gør de kan holde til det. Og så har vi solgt dem speciallys fra Signify til karrene”, siger Rune Qvist Nielsen fra RN Solutions.
“Freshwater” speciallysene fra Signify, som tidligere var kendt som Phillips Lighting, er specielt konstrueret til laks i opdrætsfasen. Rune Qvist Nielsen forklarer, at teknologien handler om de forskellige farver i lyset.
”Ideen er, at forskellige farver kan aktivere dyrene, så de vokser bedre og bliver mindre stresset. Der kan speciallyset så udsende de rigtige farver til dyrene”, siger Rune Qvist Nielsen.
I forhold til laks viser forskningen, ifølge Rune Qvist Nielsen, at nuancer af blå og grøn skulle være specielt effektive i den forbindelse. Det væsentligste parameter for Kim Lyhne og Danish Salmon er dog, at kvaliteten af belysningen skal være i top.
”Det er klart den bedste belysning, vi kunne finde, til vores laks. Det er helt som lovet kvalitet, der holder til forholdene”, siger Kim Lyhne.
Og den kvalitet er bestemt nødvendig. For det er ikke bare kvaliteten af produktet, som tager skade, hvis der er bøvl med den konstante belysning. Det er i høj grad også laksenes velfærd.
”Laksene kan få skader på sig selv, hvis lyset lige pludselig går ud. For så svømmer de ind i siderne på karret. Heldigvis vil alle lysene nok ikke gå ud, men bare det at de blinker kan stresse laksene. Så det skal bare fungere fra starten”, siger Kim Lyhne.
Læs også: I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED
Det behøver man dog ikke være bange for med RN-Solutions belysning. Rune Qvist Nielsen forklarer, at lysene har både backup batterier og generatorer, som sikrer en konstant belysning.
Fakta:
LED staldarmaturer og spande-lamper fra RN Solutions, er udviklet til staldmiljøer, og tåler derfor ammoniak samt store mængder af støv og vand, hvilket betyder, at armaturerne kan højtryksrenses.
Installationen af RN Solutions lysprodukter kan ske via den priseffektive Plug’N Play løsning, der nemt kan monteres af arbejdsmand eller den sædvanlige el-installatør, eller med armaturer til fast installation med PUSH IN klemmer. RN Solutions produkter leveres med 5-10 års garanti og er special-coated mod ammoniak.
- PiB