I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED

Om tre måneder træder EU-forbud mod kviksølvholdige lysstofrør i kraft. Det er på høje tid at erstatte miljøtunge og dyre lysstofrør med energi- og miljøvenlige LED-alternativer.

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer”, siger Michael Kragh. Arkivfoto fra 123rf.com..

Fra og med den 24. august 2023 træder et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.

Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, snart bliver tvunget til det. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:

”De virksomheder og kommuner, der ikke skifter til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer: ”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser, uden at skifte hele armaturet”.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Godt for miljø og pengepung
Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysrør generer for eksempel mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:

”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.

Fakta

• Den 24. august 2023 må man ikke længere producere og importere T5- og T8-lysstofrør. Produkter, der allerede er installeret eller er på lager, kan fortsat anvendes.
• T5- og T8-lysstofrør indeholder kviksølv, og forbuddet mod dem vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035.
• Et skifte til LED-lysrør giver markante energibesparelser og har en levetid på op til 80.000 timer mere end de traditionelle lysstofrør.
• Ved at udskifte hele armaturet og tilslutte et lysstyringssystem kan der opnås energibesparelser på op til 90 procent.

En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus