12.09.2022  |  EL  |  Belysning

Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Det er gået den forkerte vej i lysbranchen i mange år. Millioner af lysarmaturer ender som affald og erstattes af armaturer, der ikke kan repareres. Men der er tegn på, at bæredygtighed vinder indpas, og elinstallatører kan hente store fordele ved at rådgive om og levere mere bæredygtig belysning.

Der foregår et kæmpestort ressourcespild inden for lamper og lysarmaturer. Det fremhæver Lars Elmvang. Han peger på, at den almindelige udvikling i branchen har været, at eksisterende armaturer med udskiftelige lyskilder i stor stil bliver udskiftet med LED-armaturer, der er designet til ikke at blive repareret men til at blive smidt ud.

Han har derfor sammen med sin far Stig Elmvang, der er elinstallatør, stiftet Fischer Lighting, som gerne vil bidrage til et opgør med traditionerne inden for lysbranchen.

”Fischer Lighting er udsprunget af en 100 år gammel el-virksomhed og vi trækker derfor på en solid viden og erfaring med belysning. Vores kendskab til belysningsbranchen er stort, og vi ved, at branchen på mange måder er gået i stå”, fortæller han og supplerer:

”I stedet for at smide armaturer ud, som enten bruger for meget strøm, eller som ikke passer til kundens visuelle stil længere, har vi udarbejdet en nyskabende teknologi, som gør, at vi kan ombygge de gamle lysarmaturer til LED. Det sparer enorme mængder af ressourcer, og armaturerne kommer til at fremstå som nye”.

Han peger for eksempel på, at et nyt LED-armatur kan bestå af ti gange så meget aluminium som et recirkuleret armatur produceret eller ’upcycled’ af Fischer Lighting.

Elinstallatørens mange fordele
Lars Elmvang mener, at elinstallatører spiller en vigtig rolle i omstillingen fra en lineær til en cirkulær og mere bæredygtig lysbranche. Han mener også, at det er forbundet med store forretningsmæssige fordele for elinstallatører at fokusere mere på bæredygtig belysning.

”Elinstallatørens kunder inden for virksomheder efterspørger i stor stil bæredygtige løsninger. Bæredygtig belysning er altså en måde at tilbyde kunderne det, de efterspørger. Det er også en måde at adskille sig fra konkurrenterne på. Det vil ofte også være både nemmere og billigere at levere bæredygtige lysløsninger. For det fjerde vil bæredygtig belysning give kunden en billigere løsning på den lange bane, fordi armaturerne kan repareres og derfor har en langt længere levetid. Endelig vil bæredygtig belysning give elinstallatøren en større serviceforretning og skabe tættere relationer til kunden, fordi elinstallatøren regelmæssigt vil komme på servicebesøg”, fortæller han.

Eksempel på sparede ressourcer ved genbrug af armaturer

Eksempel fra projekt med 3500 lysarmaturer (stor medicinal virksomhed)
• Sparet mængde stål = 12,3 tons
• Total sparet CO2 (kg) = 38.500
• Total sparet vand (l) = 4.093.093
• Mindskning af luft og vand forurening fra metalproduktion.

Men der er et stykke vej endnu, fortæller Lars Elmvang. Han er ikke i tvivl om, at bæredygtig belysning vil vinde stort indpas i de kommende år, og han hæfter sig særlig ved, at stort set alle store virksomheder i dag er yderst aktive med at formulere og eksekvere bæredygtighedsstrategier. Men Fischer Lighting støder på barrierer, hvor fire af de største lyder:

• Indkøb og drift tænkes ikke sammen.
• Svært at måle på bæredygtighed.
• Bekymringer om kvalitet og garanti.
• Mangel på ressourcer.

Læs også: Tre toptemaer for belysning og bygninger

”De direkte omkostninger ved belysningsløsninger står for mindre end 20 procent af de totale omkostninger. Der bliver bare ikke tænkt i totalomkostninger eller TCO – total cost of ownership – når for eksempel kommuner indkøber. Vi kan se sort på hvidt, at bæredygtige løsninger oftest er de mest konkurrencedygtige med den laveste TCO i det lange løb”, fortæller Lars Elmvang.

Han fremhæver, at elinstallatørerne har gode muligheder for at påvirke kundernes valg af belysningsløsninger. Det kræver blot et ændret tankesæt, lidt villighed til at tænke nyt og en indsats for at anvende bæredygtighed samt genbrug som et synligt konkurrenceparameter.

Produktionen udføres af sociale værksteder

Fischer Lighting indkøber og indsamler brugte lamper og lysarmaturer. De brugte armaturer bliver skilt ad på sociale værksteder i Odense Kommune, hvorefter værkstederne konstruerer nye LED-armaturer, der kan repareres. Fischer Lighting var nomineret til CSR specialprisen i 2021 og 2022.

Efterspørgslen er på vej op
Lars Elmvang ser masser af tydelige indikationer på, at efterspørgsel efter bæredygtige løsninger er på vej. Den er bare ikke kommet særlig langt i lysbranchen endnu.

”Efterspørgslen er ikke stor nok endnu. Vi kan for eksempel konstatere, at bæredygtighed fylder meget lidt eller næsten intet i de offentlige udbud, som handler om belysning”, fortæller han.

Han og Fischer Lighting har undersøgt en række kommunale udbud i perioden 2019-2021 og lister fem eksempler på, hvordan udbuddene vægter parametrene pris, kvalitet, TCO, bæredygtighed og tidsplan.

• Kalundborg Rådhus: Pris 100 procent.
• Fredericia Kommune - Tøjhuset: Pris 100 procent.
• Kalundborg sportshalsbelysning: Pris 70 procent, tidsplan 30 procent.
• Slagelse Kommune sportshaller mv.: Pris 100 procent.
• Dragør Kommune: Pris 100 procent.

”Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke bliver stillet nogen form for krav til bæredygtighed og TCO. I en perfekt verden mener jeg, vi ville basere tildelingen på en ligelig vægtning med 33 procent af følgende tre faktorer: Kvalitet, bæredygtighed og TCO”, fortæller Lars Elmvang og afslutter:

”Barriererne bliver langsomt brudt ned, men der er stadig lang vej endnu. Jeg tror på, at visionære elinstallatører kan få store fordele på dette område, hvis de tør investere lidt i viden og mod”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om belysning 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere