Lavere elafgift i sommerhuset kræver tilmelding
Folketinget har vedtaget, at ejere af elopvarmede sommerhuse kan få reduceret dele af deres elafgift. Men ejerne skal selv tilmelde sig hos deres elleverandør.
Siden første februar har ejere af elopvarmede sommerhuse kunnet få reduceret dele af deres elafgift. Dermed bliver det billigere for sommerhusejerne, hvis deres primære varmekilde er eldrevet, om det så er via elpaneler eller en varmepumpe.
Læs også: Sommerhusejerne får billigere elvarme
Reduktionen gælder for den del af det årlige forbrug, der ligger over 4.000 kWh. Og det er en forskel, der kan mærkes. Op til de 4.000 kWh er elafgiften 110,50 øre per kWh, hvorefter den falder til 32,38 øre per kWh. Så hvis man for eksempel bruger 6.000 kWh om året, opnår man en besparelse på 1.564,40 kroner.
Tilmeldingskrav
Det kræver dog, at ejerne tilmelder sig som elvarmekunde hos deres elleverandør – og det er ikke alle, der er opmærksomme på dette.
Og det er noget, som installatørerne kan hjælpe deres kunder med at blive informeret om.
Hvis man tilmelder sig før den 31. maj, får man reduceret sin betaling med tilbagevirkende kraft fra den 1. februar. Ved tilmelding efter den 31. maj, skal der indleveres ekstra dokumentation.
Andre råd til sommerhusejere
Ud over at få reduceret sin elafgift, er der også en række andre steder, hvor man kan spare penge på energien i sommerhuset.
Energiselskabet Seas-nve har tre bud på, hvor sommerhusejerne kan opnå besparelser:
- Vandopvarmning: I størstedelen af de danske sommerhuse er der ikke et vandbaseret centralvarmesystem, hvilket betyder, at opvarmning af vand sker i en eller flere elvandvarmere. Er en af disse af ældre dato, kan det derfor være en god idé at udskifte den til nyere elvandvarmere eller solfangere.
- Skift til anden varmekilde: Er sommerhuse beboet året rundt, og er elvarme den primære varmekilde, kan det være en god idé at overveje en anden opvarmningsform. Et oplagt alternativ til el-opvarmning er for eksempel at skifte til en varmepumpe – den kan stå for det meste af opvarmningen i sommerhuset og samtidig næsten halvere elforbruget.
- Efterisolering: Mange sommerhuse er generelt dårligt isoleret, hvorfor de ofte har meget lidt eller slet ingen isolering i ydervæggene og på loftet. Derfor kan det være en god idé at efterisolere, hvis et sundt indeklima samt besparelser ift. rumopvarmning ønskes.
Læs også: Ny standard til udførelse af varmepumpeinstallationer er på vej
- SDN