LED-armaturer giver store besparelser i Aarhus Kommune

Et energirenoveringsprojekt i Aarhus Kommunes administrationsbygning Jægergården illustrerer, hvordan der kan spares helt op til 65 procent på belysningsomkostningerne i kommunale bygninger.

Den nye LED-belysning på Jægergården, Aarhus Kommune, matcher det oprindelige lys i styrke, varme og farvegengivelse. Det sikres blandt andet ved at dæmpe LED-armaturerne fra 15 til 8 watt..

Aarhus Kommune har brugt brugerrepræsentanter blandt medarbejderne for at sikre, at belysningsløsningen spiller sammen med arbejdskravene..

Ved at kombinere installering af nye LED downlights med intelligent lysstyring er det lykkes Aarhus Kommune at spare 65 procent på belysningsomkostningerne i administrationsbygningen Jægergården. 

I alt blev 868 downlights med kompaktrør udskiftet med Thorn LED-downlights og renoveringen er gennemført uden, at der skulle laves nye installationer eller udskiftes loft.

Læs også: Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

De gamle downlights på henholdsvis 2x13 watt eller 1x18 watt er hver især blevet erstattet af et Thorn LED-armatur på 15 watt, som er dæmpet til 8 watt for at ramme den rigtige lysstyrke.

Samme lys som tidligere
”Løsningen giver den samme lysmængde som tidligere, men bruger bare mindre energi. LED holder op til 50.000 timer sammenlignet med kompaktrørets 10.000 timer, så det er et godt bevis på, at energioptimering betaler sig. Især i de tilfælde, hvor armaturerne blot kan udskiftes, uden at der skal laves om på installationer eller udskiftes loft. Og der er heldigvis mange steder, hvor det er muligt,” siger Søren Schnedler, der er belysningskonsulent i Thorn Lighting.

Om lysrenoveringsprojektet

  • Renoveringen af Jægergården er en del af Aarhus Kommunes ESCO-projekt, som styres overordnet af NCC, der har screenet 17 bygninger. 
  • Den private ESCO-partner (NCC) skal garantere for de energibesparelser, der findes, da projektet finansieres af energibesparelserne.
  • På Jægergården er der installeret 868 armaturer. Der sad i forvejen ti år gamle Chalice-downlights fra Thorn & Jakobsson med 2x13 watt og 1x18 watt.
  • De er nu udskiftet med Chalice-LED på 15 W totaleffekt. De er dæmpet til 8 watt for at give det ønskede lys.
 

Jægergården, der blev opført i 2000, har i forvejen et CTS-anlæg, der sikrer, at lyset automatisk tændes, før medarbejderne møder på arbejde og slukker igen om eftermiddagen. Men løsningen betød desværre også, at en tredjedel af lyset var tændt døgnet rundt. Det er der også taget højde for i renoveringsprojektet med en timerfunktion, så lyset selv slukker på gangene efter en halv time. Derudover er der opsat bevægelsessensorer i udvalgte opholdsarealer.

Driftstiden afgørende
Den nedsatte driftstid kombineret med de nye LED-downlights har været afgørende for at realisere den store besparelse på el-regningen, fortæller Morten Konggaard, der er projektleder i El:con, som har udført det tekniske arbejde i Jægergården.

”Det er meget afgørende i renoveringssager som denne, at man sænker den samlede driftstid. På Jægergården var lyset på gangarealet også tændt uden for normal kontortid om natten, så vi byggede styringen om i tavlerne, og så lavede vi om på tidsprogrammet i CTS’en. Så nu brænder lyset kun, når det er absolut nødvendigt, ” siger Morten Konggaard.

Læs også: Nyt netværk informerer om LED

Han understreger, at det selvfølgelig også hjalp på regnestykket, at loftet kunne genbruges, og at det derfor kun var armaturerne, der skulle udskiftes.

”Vi skulle ikke til at have loftsplader ned, montere nye loftsplader og skære nye huller. Så det var egentlig en én til én udskiftning. Og det er selvfølgelig med til at få regnestykket til at hænge rigtig godt sammen, ” forklarer Morten Konggaard.

Energirenoveringen af Jægergården har været end del af et ESCO-projekt i Aarhus Kommune, hvor El:con sammen med NCC, der har hovedentreprisen i projektet, garanterer, at de forventede besparelser nås i løbet af ti år.

I forlængelse af renoveringen af Jægergården, skal Aarhus Kommune nu i gang med at undersøge 650 af sine ejendomme for at finde nye energirenoveringsmuligheder.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus