LED-belysning har sejret – nu kommer laserdioderne

Allerede for ti år siden stod det klart, at LED-belysning ville spille en hovedrolle i fremtidens belysning. Som installatør, virksomhed eller privatkunde handlede det dengang om LED-teknologiens strømbesparende overlegenhed i forhold til glødepærer eller halogenspots. I dag er LEDs lyskvalitet også ved at være på højde, og afløserne i form af laserdioder venter lige om hjørnet.

Her ses seniorforsker Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik, ved en forsøgsopstilling med laserbaseret belysning. Foto: DTU Fotonik..

De første kommercielt tilgængelige LED-baserede lyskilder var kostbare og klodset designet. De var ikke særligt holdbare, og lyskvaliteten var decideret ringe. Desuden var det også svært at få lys nok ud af enhederne til at erstatte traditionelle lyskilder.

Men i dag er LED i reglen førstevalg i armaturer og installationer. Udvalget er enormt, priserne er faldet drastisk, og enhedernes kvalitet, holdbarhed og output er forbedret markant.

”Måler vi på glødepærer og LED-lyskilder i laboratoriet, er det svært at gøre lyset helt ens ude i decimalerne, for det er trods alt forskellige teknologier. Men vi er ved at være tæt på. LED’ernes farvegengivelsen er rigtig god, og til langt de fleste formål er der grund til at være fint tilfreds med kvalitet og udvalg blandt de bedste produkter,” siger seniorforsker Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik.

Ti gange så effektiv energiudnyttelse
”Dertil er effektiviteten steget helt vildt. I dag er en god LED-pære – groft sagt – ti gange mere effektiv end en tilsvarende glødepære, hvis du måler på lysmængde per watt. Du kan således godt få en LED-pære med samme output og fysiske format som en 60 watts glødepære. Den bruger bare kun 6 watt,” konstaterer Carsten Dam-Hansen.

Med den rigtige installation er det tillige nemt at styre LED-lysets styrke og sammensætning, hvilket mange virksomheder og private drager nytte af. På den måde kan man drikke sin morgenkaffe til et køligt og let blåligt lys – og slutte dagen af med varmt lys i let rødlige toner, som forbereder kroppen på at slappe af.

Sparepæren er ude af markedet
Men udvikling og lovgivning har ikke kun taget livet af glødepærerne. De førhen så udbredte sparepærer er i dag også helt væk fra markedet, og det skal vi være glade for, mener Carsten Dam-Hansen. Sparepærer er nemlig blot lysstofrør i miniformat: Strømeffektive, men med ringe lyskvalitet. De indeholder også kviksølv og er derfor svære at bortskaffe på en miljømæssigt hensigtsmæssig facon.

Samme miljøproblematik gælder naturligvis for traditionelle lysstofrør. Men dem kommer vi næppe helt af med foreløbig. For de anvendes ofte steder, hvor lysets kvalitet er mindre vigtig – og kombinerer strømeffektivitet med højt output og lang levetid.

”Der findes LED-armaturer, som direkte kan erstatte armaturer til lysstofrør. Men de skal være konstrueret på en måde, så elektronik og dioder kan komme af med varmen. Her er undertiden udfordringer med LED-rør, der ligner lysstofrør, som ganske enkelt brænder for hurtigt af”, siger Carsten Dam-Hansen.

Stadig en niche for traditionel scenebelysning
Ligeledes er en række eksisterende lyskilder til professionel scenebelysning ude i forlænget spilletid, da de har visse kvaliteter fremfor LED-lyskilder. Skal man eksempelvis sætte et kraftigt spot på en teaterscene – eller belyse en rocksanger eller skuespiller på en scene med et følgespot – vil det ofte ske med såkaldte metaldamplamper eller udladningslamper.

”LED-teknologien kan ikke helt være med, når du skal udsende kraftigt, fokuseret lys fra et meget lille punkt. For des mere strøm, du sender gennem en lysdiode, des mindre strømeffektiv bliver den målt på lysstyrke per watt. Så hvis du skal bygge en kraftig spotlampe, er der mindre at vinde ved at bruge LED fremfor eksempelvis metaldamplamper, hvis vi ser på ren energieffektivitet. Det giver reelt ikke mening lige nu. Samtidig udvikles meget varme, hvilket igen kræver mere køling og gør LED-enhederne større”, forklarer Carsten Dam-Hansen.

Laserdioder kan være fremtidens spotbelysning
Carsten Dam-Hansen forventer, at de kommende år vil bringe flere forbedringer af LED-teknologien. Men også at de allerstørste spring i LED-lyskildernes effektivitet og kvalitet formentlig ligger bag os.

Han påpeger til gengæld, at laserbaserede lyskilder i fremtiden vil kunne gøre sig gældende. Særligt hvor målet er at skabe kraftige, energieffektive og relativt små lyskilder, der kan fokusere lyset over selv større afstande. Som for eksempel i billygter, på tværs af en butik, i en sal eller mod en scene.

For hvor en kraftig LED-diode typisk måler omtrent en millimeter på hver led, måler en laserdiode, der endda udsender en større lysmængde, kun en tiendedel eller endog endnu mindre. Man kan endda anvende nogenlunde samme fosforescerende coating-teknologi på en laserdiode som på en lysdiode, hvilket har til formål at omdanne diodens blå lys til hvidt lys.

”I dag er laserdioderne stadig relativt kostbare og ikke lige så holdbare som LED-lyskilder. Men går udviklingen i pris, effektivitet og kvalitet tilnærmelsesvis lige så hurtigt, som vi har set med lysdioder over de seneste ti år, så er det ikke urealistisk, at laserteknologien vil gøre sig stærkt gældende indenfor en overskuelig årrække”, siger Carsten Dam-Hansen.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

26.04.2024Installator.dk

Øget fokus på montørens arbejdsplads i bilen

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning