LED-lys er godt for økonomien og miljøet men også for helbredet
Elforsk har bevilget 21 millioner til projekter, der skal analysere og undersøge effekten af LED-lys på hospitaler og plejehjem.
Vi har længe vist at den energibesparende LED-pære er god for pengepungen og klimaet. Men nu skal innovative tiltag undersøge brugen af både dagslys og LED-lyskilder ud fra antagelsen, at de to typer af energi også er gode for helbredet.
I alt 19 udviklingsprojekter har fået økonomisk støtte på i alt 21 millioner fra Dansk Energis Elforsk-program. Aktørerne har også selv bidraget med større beløb og det betyder, at der i alt vil blive forsket og udviklet for 35,5 millioner kroner.
Læs også: Dansk LED-virksomhed kan sælges for milliardbeløb
Kommunerne og regionerne er OBS på livskvaliteten for borgerne, og sundhedsaspektet er rigtig meget in i øjeblikket, forklarer forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi og fortsætter:
Ikke mindst for mange ældre mennesker og for psykisk syge kan den rette belysning gøre en stor forskel. Ofte vil netop dén belysning være uhyre energieffektiv, så vi ser gode muligheder for at bruge sundhed som en løftestang for energibesparelser og sparede driftsudgifter.
Offentlig-privat samarbejde skal styrke LED-forskning
Jørn Borup Jensen glæder sig endvidere over, at det er lykkedes at sætte eksperter fra videninstitutioner sammen med ambitiøse iværksættere i flere af projekterne. Han påpeger, at offentlig-privat samarbejde oftest viser sig at skabe de bedste resultater.
Et af projekterne, der gør brug af denne model, involverer Psykiatrisk Center København, DTU Fotonik og Aarhus-virksomheden Chromaviso.
Læs også: Få nem adgang til den rette LED-belysning
Projektet har fået støtte på 1,3 millioner kroner og skal undersøge, om patienter med depression får kortere indlæggelse, mindre medicinforbrug og hurtigere bedring med døgnrytmelys frem for almindeligt lys. Navnet døgnrytmelys kommer af LED-lysets evne til at variere i farver og intensitet, hvilket får LED-lyset til at ligne naturligt lys og det gavner menneskers døgnrytme.
Et tidligere projekt har vist, at patienter på nordvestvendte sengestuer med begrænset sollys var længere indlagt end patienter med sol ind fra sydøst. Spørgsmålet er derfor, om ikke der kan være mere sundhed og lavere energiregninger forbundet med at udnytte LED-belysning aktivt, siger Jørn Borup Jensen om projektet.
-CHM