Lemvigh-Müller leverer solceller til Grønlands første hybridanlæg

Stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller har hjulpet med beregninger, dimensionering og levering af solceller til Grønlands første hybridanlæg, der har til formål at sikre mere bæredygtig energi i et arktisk klima.

Det bliver i den grønlandske bygd Igaliku, at Nordens største socelleanlæg kommer til at stå. Planen er blandt andet, at anlægget skal halvere bygdens årlige dieselforbrug, som er på omkring 55.000 liter. Arkivfoto..

På Grønland er man i øjeblikket i gang med et forsøgsprojekt, hvor Nordens største hybridanlæg skal hjælpe forsyningsselskabet Nukissiorfiit med at vurdere, om man kan sikre mere bæredygtig energi i et arktisk klima.

Til formålet har stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller hjulpet med beregninger, dimensionering og levering af solceller til anlægget.

Læs også: Lemvigh Müller leverer overvågning til Rungsted Havn

Med en størrelse på 670 kvadratmeter og 67 vindturbiner er solcelleanlægget, der skal stå i bygden Igaliku, det største af sin slags i Norden, og bliver det en succes, er det planen, at yderligere 60 til 65 anlæg skal bygges.

Og det kan få stor betydning for Grønlands økonomi og energiforbrug, fortæller teamleder hos Lemvigh-Müller Lars Thode, som blandt andet har været med til at beregne anlæggets størrelse:

”Ud over billigere el vil det alt andet lige være til gavn for miljøet, at der bruges mindre diesel, og at der skal transporteres mindre oliebaseret brændstof. Samtidig vil det betyde mindre vedligeholdelse af dieselanlæg, som vil blive aflastet en stor del af året. Det er positivt på flere områder”.

Vil halvere årligt dieselforbrug
Det er forsyningsselskabet Nukissiorfiit, der står bag forsøget på Grønland. Selskabets forventning er, at hybridanlægget ved at kombinere sol, vind og en batteribank vil kunne halvere bygdens årlige dieselforbrug, som er på omkring 55.000 liter, og forlænge levetiden for dieselgeneratoren, som stadig skal bruges, når der hverken er sol eller vind, og batterierne er tømt.

Hos Nukissiorfiit regner man med, at anlægget i hele perioden fra tidlig forår til sen efterår kan producere en væsentlig del af energien fra sol eller vind.

Som det er nu, får de fleste byer og bygder elektricitet fra dieseldrevne el- og kraftværker. På grund af manglende infrastruktur er det nødvendigt at sejle brændstof til mange bygder i Grønland.

Læs også: Næste generation af solceller er på vej

Konsekvensen af dette er, at en kilowatt-time kan koste cirka dobbelt så meget, som man for eksempel betaler i Danmark.

Anlæg skal kunne modstå unikke vindforhold
På grund af det barske klima omkring bygden har det været nødvendigt med et anlæg, der kan modstå kraftig vind, helt op til 60 meter i sekundet eller omkring 215 km/t, fortæller Lars Thode:

”Der er nogle helt unikke vindforhold, så vi har designet og sammensat anlægget, så det kan modstå dobbelt så høj vindhastighed som en orkan og med en levetid på 25 år”.

Selvom hybridanlægget blev sat i drift i juli i år, er det endnu for tidligt at sige, om projektet bliver en succes. Det ved man først, når anlægget har kørt i mindst et år.

Lars Thode fortæller dog, at foreløbige målinger viser, at ydelsen fra anlæggets solcelle-del allerede ligger over det, som projektets beregninger lovede.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus