Lettere at få jordvarme i baghaven

Det bliver nu lettere at bruge jordens naturlige varme til opvarmning af boliger og vand. Miljøministeriet har lagt sidste hånd på en bekendtgørelse, som betyder, at det bliver nemmere for folk at få lov til at få et jordvarmeanlæg.

Hvis oliefyret skal udskiftes, eller klimasamvittigheden trykker, så bliver jordvarmeanlæg måske snart et nemmere alternativ til opvarmning af både boligen og vandet. Nu er reglerne, at der skal være 300 meter mellem et jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg, men en betænkning fra Miljøministeriet lægger op til, at den afstand skal sænkes til 50 meter.
"Med den kommende regelændring bliver det nemmere for almindelige borgere at få en tilladelse til jordvarme og dermed erstatte enten elvarme eller oliefyr. Det siger næsten sig selv, at en bedre udnyttelse af den energi, der er lagret i Jordens øverste jordlag, er et skridt i den rigtige retning. Jordvarme er energibesparende, og jeg håber, at mange vil gøre brug af, at det nu bliver lettere at benytte jordvarme. Det kan bidrage til at opfylde vores mål for reduktion af CO2, og i det lange løb vil jordvarme være billigere for forbrugerne end elvarme eller oliefyr," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Minimal risiko
Grunden til at der hidtil skulle være 300 meter mellem jordvarme- og vandanlæg er risikoen for lækage. Hvis der skulle gå hul på jordvarmeanlægget, ville kølemidlerne indeni lække ud i den omgivende jord og sive ned i grundvandet. Men ifølge både Miljøministeriet og centerchef for køle- og varmepumpeteknik på Teknologisk Institut Claus Schøn Poulsen har den risiko vist sig at være minimal.
”Vi har kun kunne finde eksempler på lækage, hvis der har været tale om en fejl i anlægget, og de er blevet fundet under nedgravningen af jordvarmeanlægget,” forklarer han.

1 ton sparet
I Danmarks Naturfredningsforening er de enige i, at risikoen for grundvandet er lille. Ifølge miljøpolitisk medarbejder Christian Poll, så er der to grunde til at grundvandet ikke vil lide under den kortere afstand.
”Den mængde, der kan lække fra et jordvarmeanlæg er for lille til at gøre skade, og stoffet i kølemidlet bliver nedbrudt i jorden inden det rammer grundvandet,” forklarer han, der er optimistisk over for de nye muligheder.
”Det er et fint træk – det bør være nemt at få et jordvarmeanlæg,” siger han.
Teknologisk Institut og Foreningen af varmepumpefabrikanter vurderer, at når et oliefyr udskiftes med jordvarme vil atmosfæren blive sparet for ca. 1 ton CO2 for hver 1000 liter sparet olie, når el'en til jordvarmeanlæggets varmepumpe kommer fra 85 procent kul og 15 procent vindenergi.

Nemmere for kommunerne
Fra Miljøministeriet hedder det desuden, at de nye krav i bekendtgørelsen vil betyde en stor administrativ lettelse for kommunerne og dermed en hurtigere sagsbehandling, da de nye regler vil være nemmere at overskue. Derudover vil de mindre restriktive afstandskrav gøre, at en række anlæg der tidligere har fået afslag, nu kan få en tilladelse.
Derfor er det nu meningen, at afstandskravene mellem traditionelle jordvarmeanlæg og et alment vandforsyningsanlæg bliver sat ned til 50 meter fra 300 meter. Mens kravene for ikke-alment vandforsyningsanlæg bliver ved at ligge på de 50 meter, men med mulighed for at dispensere ned til 5 meter, hvis der er tale om ens eget vandforsyningsanlæg, som ikke forsyner andre husstande.
Desuden bliver afstandskravet fra vandindvindingsanlæg uden krav om drikkevandskvalitet sat ned fra 50 meter til 5 meter.
Bekendtgørelsen sendes nu i høring og notificeres samtidig til EU-kommissionen, og den forventes at træde i kraft i september 2009.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

23.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Udnævnelse Mikkel Mikaelsen - fokus på øget værdiskabelse og nye stærke koncepter.

22.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding