Lokalsamfundet er nøglen til energirigtige bygninger

Ny rapport: Lokalt engagement blandt kommuner, borgere, foreninger og erhvervsliv har bragt en række kommuner tættere på deres klimamål.

Energistyrelsen har i løbet af 2016-2019 givet tilskud til otte lokale partnerskaber, der skulle fremme energieffektivisering i bygninger. Eksemplerne er mange, og derfor så Energistyrelsen et behov for at samle og viderebringe de gode erfaringer.

Hanne Lind Mortensen er, som konstitueret kontorchef i Energistyrelsen, med til at sætte de lokale partnerskaber på dagsordenen.

- Vi har med partnerskabsprojekterne oplevet mange gode eksempler på hvordan lokale samarbejder kan bidrage til den grønne omstilling. Vores ønske med konferencen og inspirationskataloget er at videregive de gode erfaringer og skubbe til flere gode samarbejder og løsningsmuligheder målrettet energieffektiviseringen i bygninger.

Små projekter kan give store resultater
Et eksempel er partnerskabet ENIG, der er forankret i Høje Taastrup kommune. Kommunen har opnået opsigtsvækkende resultater ved at motivere bygningsansvarlige og boligforeninger til at indtænke energibesparelser, indeklima og vedligehold i deres renoveringsprojekter. I løbet af perioden er der udført hhv. 35 energitjek og 35 handlingsplaner på tværs af partnerskabskommunerne, hvilket i sidste ende har resulteret i en samlet CO2-reduktion på 2000 tons CO2 pr år.

I Bornholm har man opnået gode resultater ved at satse på private boligejere. Igennem gratis, uvildig energivejledning fik bornholmske boligejere afklaret deres potentiale for energirenovering. Det skønnes, at der er lavet energiforbedringer for samlet cirka otte millioner kroner. Projektet har derudover ført til en ny kommunal tilskudsordning til energirenovering af private boliger. 

I Viborg har kommunen og partnere, med et forholdsvis beskedent tilskud på DKK 189.000, motiveret og vejledt frivillige med driftsansvar i folkeoplysende faciliteter, så de i højere grad igangsætter energibesparende initiativer i foreningslokaler. Det resulterede i energiforbedringer i 46 ud af 60 af kommunens klubber.

Kommunens rolle er vigtig
Martha K. Sørensen er seniorprojektleder hos Teknologisk Institut. Ifølge hende er kommunernes rolle afgørende for at opnå resultater.

- Det vi ser er, at den globale klimadagsorden har givet energieffektiviseringer et fornyet fokus, og det har fået byernes rolle frem i lyset, som vi fx så det til C40 klimatopmødet for verdens borgmestre. Som vores evaluering viser, har kommunerne en unik mulighed for at både skabe nye og udnytte eksisterende lokale muligheder for energieffektivisering og dermed opnåelse af klimamål, både i forhold til CO2 og ressourcer, siger Martha K. Sørensen.

I forbindelse med evalueringen afholdes en konference for alle interesserede på Teknologisk Institut d. 19. november. Udover erfaringer og gode eksempler fra de otte partnerskaber, byder dagen på ildsjæle, der har været drivkræfter i store, grønne projekter samt konkrete redskaber til at sikre forankring.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.

Mere fra...

18.10.2023Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

Er det på bekostning af sundheden, at vi sparer på energien?

Få styr på energistyring og lagring i smarte løsninger

16.08.2023Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

29.05.2023Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

Få kompetencerne til at udføre funktionsafprøvning af tekniske installationer og anlæg

29.05.2023Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

VE-installatører sikrer de gode installationer

15.05.2020Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

Nordic Fan Company, Teknologisk Institut og ELFORSK indgår samarbejde omkring udvikling af særligt energieffektive HVLS (High Volume Low Speed) ventilatorer.

17.12.2019Teknologisk Institut - Energi og Klima

Sponseret

Teknologisk Institut sætter fokus på plastrør på temadag