100 varmepumper på abonnement er nu installeret på Lolland-Falster
På Lolland-Falster er den grønne omstilling ikke kun noget, man taler om. På under et år har 100 boligejere således fået installeret en varmepumpe på abonnement.
Det er ikke hver dag, at landets energi-, forsynings- og klimaminister kommer på besøg i Toreby på Lolland, men ikke desto mindre skete netop dette fornyelig.
Anledningen var, at der på lidt over et år er 100 boligejere på Lolland-Falster, der har installeret en varmepumpe på abonnement og skilt sig af med det gamle oliefyr. Det svarer til en fortrængning af ca. 240.000 liter olie, hvilket betyder en årlig CO2-reduktion på omtrent 530 tons. Installation nr. 100 fandt netop sted hos en boligejer i Toreby.
Læs også: Sjællandsk landsby går sammen om ny varmeanlæg
”Varmepumper er sund fornuft i et husholdningsbudget, og samtidig luner de i klimaregnskabet. I 2050 skal Danmark være helt uafhængig af fossile brændsler, så det er bydende nødvendigt, at vi får sat skub i udfasningen af oliefyrene. Derfor skal der lyde et stort tillykke til Lolland-Falster med et meget flot resultat. Det er absolut noget resten af Danmark kan lære af”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Årsagen til, at udskiftningen fra oliefyr til varmpumper sker, er, at boligejerne har fået øjnene op for nærvarme. Nærvarme er betegnelsen for varme på abonnement produceret i varmepumper, som ikke ejes af boligejerne selv, men af nærvarmeleverandøren. Boligejerne undgår dermed at investere i dyre, nye varmepumpeanlæg og -installationer, og kan nøjes med et mindre tilslutningsbidrag til varmepumpeanlægget.
”For mig var det et fornuftigt valg i og med, at jeg ikke skulle lægge mange penge ud til et nyt fyr. Derudover er det positivt, at der med nærvarme ikke er noget at passe. Jeg skal ikke bekymre mig om skorstensfejer, service eller om, at olietanken er tom - det kører af sig selv. Nu betaler jeg bare hver måned”, fortæller Torben Thøgersen, boligejer med varmepumpeinstallation nr. 100.
Samarbejde på tværs af aktører
Der er flere aktører, som er gået sammen om at udbrede nærvarmen og dermed bidrage til et grønnere Lolland-Falster og Danmark. Foruden Best Green er aktørerne det lokale forsyningsselskab REFA Energi, den lokale VVS-installatør Sonny VVS og Danmarks Grønne Investeringsfond.
”Best Green arbejder med en rigtig interessant forretningsmodel, som vi tror på kan få den grønne omstilling i de private boliger til at tage nogle store spring”, siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.
Hos REFA Energi, der producerer fjernvarme til over halvdelen af boligerne på Lolland-Falster, er man også glade for samarbejdet, som sætter skub i den grønne omstilling.
”Vi har et godt tilbud til alle dem, der ikke har mulighed for fjernvarme, og i samme omgang bidrager vi med udfasningen af oliefyr til stor gavn for miljøet”, siger Henrik Høegh, bestyrelsesformand for REFA Energi og tidligere Venstre-minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 2010-11.
Læs også: Flere får varmen på abonnement
På landsplan er der stort potentiale for udbredelsen af nærvarme, da omkring 90.000 private hjem forsat opvarmes med olie. Vælger bare halvdelen af dem at få nærvarme, sparer Danmark ca. 200.000 tons CO2 årligt.
- JMA