Sjællandsk landsby går sammen om et nyt varmeanlæg
Beboerne i Egebjerg har sammen investeret i et centralvarmeanlæg, det giver både økonomiske og miljømæssige fordele.
I den nordvestsjællandske landsby Egebjerg er beboerne gået sammen om at installere byens helt egen kedelcentral, der leverer varme når kulden slår til.
”Vi har investeret i et ETA-kedelanlæg fra BG Biovarme. Det leverer varme til knap 100 standard-husstande her i Egebjerg. Udgangspunktet var, at vi ville omlægge byen fra at være en af landets 128 olielandsbyer til at være en energilandsby med miljøvenlig nærvarme. Og det må man sige er lykkedes”, fortæller Svend Buchardt, som er bestyrelsesmedlem i Egebjerg Nærvarme.
Læs også: Enigt folketing vil erstatte naturgas med varmepumper
Anlægningen af byens nye centralvarmeanlæg blev kun en realitet på grund af en fælles indsats fra byens borgere og kunne bl.a. lade sig gøre, fordi det kunne finansieres, således at alle kunne være med.
”Det krævede et vist antal tilmeldinger, før vi kunne gøre idéen til en realitet. Heldigvis finansieres anlægget til en fornuftig pris, hvor alle har mulighed for at være med, da det afbetales over 30 år via varmeprisen. Det er godt for fællesskabet, og man må sige, at vi har formået at gå sammen om en endnu mere grøn profil i byen”, siger Morten Hylleberg, som er bestyrelsesformand for Egebjerg Nærvarme.
Effektiv og klimavenlig fremtid
Morten Hylleberg er en af initiativtagerne bag projektet, som har taget fem år. Han mener også, at det nye anlæg er med til at fremtidssikre byen, fordi indlagt nærvarme øger ejendomsværdien.
Varmecentralen, der blev indviet i august 2018, kører på biobrændsel i form af lokalproduceret flis.
”Vores forskellige ETA-anlæg er gode ved miljøet, som vi jo skal værne om. Det er en fremtidssikret løsning, som lever op til regeringens planer om at udfase oliefyrene landet over”, siger Kent Kristiansen fra BG Biovarme, som fra hovedsædet i Odense kan overvåge centralen og reagere, hvis der sker udfald.
Læs også: KAB: Der er nødvendigt at investere i nye varmeanlæg
Den nyanlagte kædecentral består af to ETA HACK 499 kilowatt industrikedler, der producerer stabil, effektiv og klimavenligt varme. Det er sammenbygget ud af tre 40 fods containere samt to ligeså store containere beregnet til lagerrum.
Det praktiske ved anlægget er derudover at det er flytbart og for tiden placeret på en lejet grund.
- SN