Enigt folketing vil erstatte naturgas med varmepumper
Forligskredsen bag energiaftalen er netop blevet enige om at ophæve produktionsbindingerne for de mindre fjernvarmeområder den 1. januar 2019.
Varmepumper er vejen frem, og skal derfor gøres billigere og mere konkurrencedygtige, så de kan gå ind og erstatte naturgas. Det lader til at være holdningen blandt alle partierne i Folketinget.
Læs også: Minister: Varmepumper er vejen frem
I hvert fald skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse, at et enig folketing, der med energiaftalen besluttede at lempe på elvarmeafgiften med det formål at fremme varmepumper, nu følger aftalen op med beslutningen om at ophæve brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i de mindre områder.
Med de nye vilkår er håbet, at der er skabt bedre mulighed for at erstatte naturgas med vedvarende energikilder – særligt varmepumper - i de mindre fjernvarmeområder. På den måde får de mindre decentrale naturgasfyrede værker bedre rammer for at håndtere grundbeløbets ophør.
Omstilling til elbaseret varme
Ministeriet skriver videre, at værker, der ønsker at investere i rene biomasseprojekter, i en midlertidig periode skal påvise en besparelse for varmekunderne på 1.500 kr. inkl. moms i forhold til det næstbilligste alternativ. Det skal understøtte omstillingen til elbaseret varme – og at værkerne kun omstiller til biomasse, hvor det er nødvendigt for at understøtte grundbeløbets ophør. Værkerne kan dog frit supplere varmepumpen med biomasse, så længe, at varmepumpen er størst.
Læs også: Nyt studie: Eldrevne varmepumper bør erstatte fjernvarmen
De naturgasfyrede fjernvarmeværker modtager i dag støtte gennem det såkaldte grundbeløb. Grundbeløbet er midlertidigt og ophører ved udgangen af 2018. Værkerne kan i snit barbere 3.000 kr. af varmeprisen ved at investere i en ny produktionsenhed.
- JMA