20.10.2017  |  VENTILATION  |  Branchen

Lufttæpper forbedrer indeklimaet i vindmølleproduktion

I Vestas' produktionslokaler i Ringkøbing var medarbejderne generet af kulde og træk i dagligdagen. Derfor fik koncernen etableret fire lufttæpper, som hver især forventes at spare virksomheden for 50-150.000 kWh om året.

Der var både vind i produktionslokalerne og i papirerne, når portene blev åbnet op for de op til 32 ton tunge mølle-elementer i vindmøllekoncernen Vestas’ fabrik i Ringkøbing.

Det var noget, der generede de ansatte, som både frøs og fik træk, når de var på arbejde.

Læs også: Behovsstyret ventilation sikrer godt indeklima til ældreboliger i Valby

Det problem har man imidlertid løst med etablering af lufttæpper ved foreløbigt fire af de mest trafikerede porte. Når porten åbner, blæser de luft ind foran åbningen, så den kolde vind afbrydes, mens der køres varer ud og ind:

”De seneste tre år har vi øget produktionen fra 18 til 25 møller om ugen. Det betyder flere medarbejdere og mølleelementer på det samme areal, og at en del arbejdsfunktioner foregår tæt på portene, der skal åbnes oftere end tidligere”, siger Michael Bjerring Sørensen, der er logistikchef hos Vestas Manufacturing i Ringkøbing, og fortsætter:

”Vi er en virksomhed, hvor effektivitet er vigtig, men vi går også meget op i at passe på hinanden og investerer løbende i forbedrede arbejdsvilkår. Lufttæpperne ved portene er noget, der over længere tid uopfordret har givet positiv respons fra de 500 medarbejdere”.

Lufttæpper med dokumenterede erfaringer
Lufttæpperne blev sat op i december sidste år efter tilbud fra flere forskellige leverandører. Valget faldt på Tempus Heat, der forhandler fabrikatet Frico, som har dokumenterede erfaringer med lufttæppernes energibesparelse.

Derfor er løsningen i Ringkøbing delvist finansieret med et energitilskud, som Vestas har søgt hjem i samarbejde med Tempus Heat:

”Vi kan ikke måle den enkelte port, men det er klart, at vi forventer at bruge markant mindre gas til opvarmning af hallerne. Vi kommer også til at bruge lidt mere strøm, men i det samlede energiregnskab forventer vi at spare 50-150.000 kWh årligt per port”, siger Ole Hansen, der er ansvarlig for energioptimering af Vestas’ bygninger, og fortsætter:

”Det er fire forskellige porte, og besparelsen er afhængig af placering, og hvor ofte de er åbne. Det er typisk to en halv til fire timer dagligt, og vindpåvirkningen er størst ved de porte, vi har ud mod vest”.

Læs også: Dansk Byggeri: Skolernes dårlige indeklima kalder på kommunal prioritering

Markedet har udviklet sig i en positiv retning
Hos vindmøllekoncernen har man tidligere forsøgt sig med plastik-gardiner i portene, men så kunne medarbejderne ikke følge med i, hvad der foregik på den anden side af porten, hvilket man vurderede som værende for farligt:

”Vi fik derfor for år tilbage lavet nogle forsøgsløsninger med lufttæpper ved vingefabrikkerne i Lem, som vi måtte pille ned igen, da de ikke virkede. Men markedet har udviklet sig, og vi kender alle i dag den lufttæppe-løsning, som supermarkederne anvender ved indgangen. Det fungerer også her, hvor vi både sparer penge og øger medarbejdernes trivsel”, siger Hans Ole Hansen.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere