Lysbranchens største problem er blænding

Problemer med blænding stiger i takt med, at LED-lyset vinder indpas. De nye, skarpe lyskilder udfordrer branchens evne til at beskrive og måle blænding og ikke mindst, hvordan man kalkulerer lysinstallationer, så de lever op til gældende normer på området. Det er særligt et problem på arbejdspladser, hvor blænding kan have en markant negativ påvirkning af arbejdsmiljøet.

Mange problemer med blænding kunne undgås, hvis man bruger sine øjne i forbindelse med prøveophængninger, mener Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys. Arkivfoto. .

Standarden DS/EN 12464-1 er i Danmark ophøjet til lov, og den indeholder bestemmelser for, hvordan man undgår blænding. Men langt de fleste ved ikke, hvordan standarden skal bruges, og hvordan de forskellige metoder til at måle og beregne blænding fungerer. Metoderne er udviklet til en tid, hvor lysstofrør var normen, og hvis man bruger samme metoder til at måle blænding i dag på LED-lys, så risikerer man at ende med et dårligt lysmiljø med generende blænding.  

”Blænding er det mest presserende problem i vores branche i øjeblikket”, siger Anne Bay, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Center for Lys. Hun har netop under overskriften ”Ingen regner rigtigt” holdt oplæg for installatører, bygherrer og arkitekter om problemet med blænding ved arrangementet Lysets Dag.

UGR-metoden

UGR står for Unified Glare Rating, der er en skala for blændingstal, som i praksis går fra 13 til 28, hvor det højeste tal angiver den kraftigste blænding. Problemet med UGR er, at metoden ikke er designet til at måle blænding fra LED-lyskilder. Det betyder, at hvis installatørerne stoler blindt på UGR-mål, så kan resultatet være, at blændende LED-løsninger slipper igennem. 

Blænding opleves forskelligt
Problemet er, at der er mange ubekendte, når blænding skal undersøges, og samtidig er der store forskelle på, hvordan individer oplever blænding. Forhold som personers øjenfarve og alder kan have en stor betydning for, hvor meget man generes af blænding.

”Man kan sige, at der overordnet er to slags blændinger, og begge handler om høje kontraster. Der en synsnedsættende blænding, som vi oplever, hvis vi kører om natten og en modkørende glemmer at blænde ned. I den situation bliver vores syn markant nedsat. Den anden form for blænding er den mere begrænsede blænding, som vi kan møde f.eks. på kontoret, og som vi kalder ubehagsblænding. Ubehagsblænding irriterer over længere tid, trætter synet og kan gå ud over produktiviteten”, fortæller Anne Bay.

LED kræver mere opmærksomhed
”Man kan sige, at overgangen fra lysstofrør til LED svarer til overgangen fra drejeskivetelefoner til smartphones. De tekniske specifikationer på et gammelt lysstofarmatur fyldte måske en side, mens et moderne LED-armatur kommer med en specifikation, der fylder som en lille bog”, siger Anne Bay. Udviklingen er med andre ord gået meget stærkt, og det betyder, at vi pludselig står med en række nye udfordringe

God teknologi er ingen garanti i sig selv
Hvor lysstofrørene eksempelvis havde fået løst deres problemer med flimmer, så ser vi nu, at flimmer kommer tilbage på arbejdspladserne med LED-lyset.

Et stigende problem?

LED-teknologien udvikler sig med hastige skridt, og det forventes, at 2. og 3. generations LED vil komme på markedet inden for de kommende fem-ti år. Det er lyskilder, som baserer sig på GaN-on-GaN-teknologi og på laserteknologi, og de udmærker sig ved at være ekstremt effektive og lysintensive. Det forventes eksempelvis, at 3. generations LED vil være mange gange kraftigere, end de LED-dioder vi har i dag. Det betyder, at blændingsproblemet vil blive mere komplekst aktuelt, efterhånden som LED kommer ind på alle arbejdspladser og bliver opgraderet de kommende år.

”Lysstofarmaturerne var blevet et meget gennemarbejdet og standardiseret produkt. Alle forhold om kvalitet og pris var kendte, og derfor var et af de eneste områder, hvor de kunne udmærke sig, komfort. Det betød, at komforten var blevet rigtig god, og at det var svært at finde decideret dårlige produkter på markedet. Sådan er det ikke med LED-lys, hvor manglende kendskab til produkterne hos importører, arkitekter, installatører og også slutkunder kan ende med nogle meget dårlige løsninger”, siger Anne Bay.

Brug den sunde fornuft – og øjnene
Hun mener, at alle aktører skal være opmærksomme på problemerne og erkende, at teknikken er kompleks. Nogle gange kan brugerne heller ikke helt beskrive, hvad der irriterer. Brugerne kan eksempelvis sige, at lyset blænder, selvom det måske er farvegengivelsen eller flimmer, som er problemet. LED-lys kræver mere omtanke, og at man tager sin faglighed seriøst. Et 60x60-armatur er ikke bare et 60x60-armatur. Mange problemer vil kunne undgås, hvis man bare bruger sine øjne i forbindelse med prøveophængninger.

”Nu har vi LED-lys, som er verdens mest effektive lyskilde. Vi skylder os selv bruge lidt af besparelsen på at gøre lyset så godt som muligt for brugerne. De skal leve med det i rigtig mange år”, opfordrer hun. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.03.2024Installator.dk

Dansk Solcelleforening mander op

18.03.2024Installator.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

18.03.2024Alcadon ApS

Sponseret

Omkring 1 million danskere skifter job hvert år - er DU klar til at tage næste skridt?

15.03.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Strømforsyninger til ekstreme omgivelser

13.03.2024Installator.dk

Ewii sætter fart på udrulningen af batterier til balancering af elnettet

13.03.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs DALI/2 konstantstrøms LED-driver

13.03.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Hvad blev der talt om på Jettings og Alcadons tur rundt i Danmark?

12.03.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

EWS
Kursus
Solcellegrossist EWS inviterer til installatør-seminar

EWS inviterer dig til at styrke dine faglige færdigheder indenfor installation af solceller med en "Passer perfekt!" Træningsdag.

Dato

19.03.2024

Tid

09:30

Sted

Flensborg Handewitt

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: ATEX

ATEX er betegnelsen for eksplosionsfarlige atmosfære, hvor letantændelige væsker, væsketåger, gasser eller støv kan forekomme i en blanding med ilt, som kan antændes og skabe en eksplosion.

Dato

20.03.2024

Sted

København, Nordhavn