Lysproducenter glemmer deres ansvar
Nye virksomheder, der vil have del i belysningsmarkedet, skyder frem i stor stil. Alle står i kø for at levere energibesparende lysløsninger, men markedet ligner på nogle områder det vilde vesten, mener FABA. Virksomhederne glemmer nemlig, at de har pligt til at sørge for genanvendelse, og at de skal melde sig til producentansvarsregistret.
For at sikre en så høj genanvendelse som muligt skal alle virksomheder, der forhandler og installerer elektronik og belysningsprodukter, betale en afgift og være registreret i det nationale producentansvarsregister hos DPA-System. Det er der mange, som ser stort på, eller ikke ved, og det betyder, at en stor del af de nye installationer af LED-lys, bliver leveret af virksomheder, der arbejder ulovligt.
”Det er faktisk ganske simpelt: Afsætter du belysningsprodukter i markedet, skal du betale en afgift og være tilmeldt producentansvarsregisteret. Vi oplever, at der er alt for lidt konsekvens, og uvidenhed om reglerne. Det betyder blandt andet, at vores medlemmer, der lever op til reglerne, står i en vanskeligere situation, når der skal bydes på udbud”, siger Willy Goldby, direktør i Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske belysningsarmaturer (FABA), der vurderer, at størstedelen af belysningsvirksomhederne på markedet forhandler deres produkter ulovligt.
Han mener, at løsningen er mere fokus på reglerne fra eksempelvis de kommuner, der er bygherrer på større projekter. De kan eksempelvis gå forrest ved at kræve, at tilbudsgivere dokumenterer medlemskab af producentansvarsregistret, når der er offentlige udbud. Større konsekvens over for dem, der bryder loven, er også en mulighed, der skal kigges på, men her oplever branchen, at Miljøstyrelsen, der har ansvaret for ordningen, ikke udviser nok opmærksomhed.
Går ud over miljøet og den frie konkurrence
”I øjeblikket er det sådan, at hvis en leverandør bliver afsløret i at forhandle lysprodukter uden at være med i registret, så kan leverandøren blot sige undskyld og melde sig ind. Der er ingen bøder eller sanktioner, og det gør, at det er svært at trænge igennem”, mener Willy Goldby.
Han peger på, at der siden 2013 er blevet etableret omkring 250 nye virksomheder i Danmark, der arbejder med LED-belysning. Kun en brøkdel af dem er blevet medlemmer af producentansvarsregistret, som loven ellers foreskriver.
”Det er trist, fordi det går ud over miljøet. Trist, fordi det er konkurrenceforvridende. Og trist, fordi det ikke får konsekvenser”, siger Willy Goldby, der appellerer til bygherrer, rådgivere og installatører om, at de tjekker og udvælger deres samarbejdspartnere med større omhu. Det er nemt at tjekke på DPA’s hjemmeside om en virksomhed er registreret, og det bør man gøre, mener Willy Goldby. Han opfordrer også Miljøstyrelsen til at være mere aktiv i arbejdet med at håndhæve lovgivningen.
”Langt de fleste melder sig ind, når de bliver opmærksomme på, at de skal være med i registret.”
Berit Hallam, funktionsleder hos Miljøstyrelsen.
Cirkulær økonomi i sin vorden
Producentansvarsregistret er resultatet af et politisk ønske om mere genanvendelse af elektronikskrot – det som også kaldes cirkulær økonomi. I stedet for at smide gammelt ud, skal det i videst muligt omfang genbruges og indgå i ny produktion. Med producentansvarsregistret har elektronikbranchen, herunder lysbranchen, for første gang fået et juridisk grundlag for at arbejde med cirkulær økonomi. Det opstiller blandt andet regler for, at producenter og importører af elektrisk udstyr skal organisere og finansiere tilbagetagning og miljøbehandling af elektronikaffald, samt indberette oplysninger til et producentregister.
Tror på løsning i mindelighed
Hos Miljøstyrelsen, der har ansvaret for, at systemet med producentansvarsregistret fungerer, er man bekendt med kritikken. Berit Hallam, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen, siger:
”Vi arbejder løbende på at udvikle tilsynet, og der har løbende været en informationsindsats. Tilsynet med ordningen sker i samarbejde med DPA-System, og den whistleblowerordning, som de har på deres hjemmeside, er et vigtigt input til prioritering af indsatsen”.
Miljøstyrelsen har valgt kun i mindre grad at gå frem med bøder og sanktioner over for de virksomheder, der endnu ikke har tilmeldt sig ordningen.
”Vi tror på, at man kan finde en mindelig løsning. Langt de fleste melder sig ind, når de bliver opmærksomme på, at de skal være med i registret. Hvis der nogle, som trods vores henvendelse ikke gør det, så kan vi politianmelde dem”, siger Berit Hallam.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Belysning 2018