Må man opsige en uengageret lærling?
Et medlem har spurgt Tekniq, om man kan opsige en uddannelsesaftale, hvis lærlingen virker sløv og uengageret. Tekniq opfordrer til instrukser og en mundtlig advarsel.
Tekniq har fået en henvendelse fra et medlem, der spørger ind til reglerne for opsigelse af lærlinge.
Spørgsmålet er afstedkommet af, at den pågældende medlemsvirksomhed har en lærling, som virker sløv og ugidelig. Lærlingens opførsel frustrerer svendene, da han ikke indretter sig efter deres instrukser og ligeledes udfører arbejdet langsomt.
Læs også: Væksten i lærepladser fortsætter
Vi har talt med lærlingen, der har fortalt, at han nok ikke rigtig har lyst til at blive blikkenslager, selv om han snart har været hos os i et år, skriver Tekniq-medlemmet.
Lærlingen ønsker ikke at ophæve uddannelsesaftalen, og derfor lyder spørgsmålet:
Vi har mest lyst til at opsige uddannelsesaftalen, men kan vi det?.
Instrukser og advarsler
Tekniq henviser i sit svar til erhvervsuddannelsesloven, som foreskriver, at uddannelsesaftaler ikke kan opsiges, når prøvetiden på de første tre måneder er gået. Det gælder både for virksomhed og lærling.
Man vil derfor kun kunne ophæve uddannelsesaftalen, hvis en af parterne væsentligt misligholder uddannelsesaftalen, eller hvis man kan konstatere, at nogle af forudsætningerne for indgåelsen af aftalen er bristet. Det kan eksempelvis være kriminelle handlinger, skriver Kim Koch, som er konsulent og advokat hos Tekniq.
Der er i dette tilfælde ikke tale om et væsentligt mislighold af uddannelsesaftalen, hvorfor aftalen ikke som udgangspunkt kan opsiges. Tekniq opfordrer i stedet til, at man som virksomhed instruerer lærlingen i, hvad man forventer.
Læs også: El-virksomhed skal betale 60.000 til lærling for grov mobning
Derudover bør man starte med at give lærlingen en mundtlig advarsel, lyder rådet, og senere kan advarslen blive skriftlig, hvis lærlingen ikke har ændret adfærd.
I den forbindelse skal det gøres klart, at instrukser, der ikke bliver overholdt, bliver betragtet som en væsentlig misligholdelse, der kan føre til ophævelse af uddannelsesaftalen, råder Kim Koch.
Tekniq opfordrer også til, at man i et sådant tilfælde kontakter organisationen for en konkret vurdering.
- KLZ