Månedens udfordring: Elinstallatører går glip af store muligheder
Problemer med vareforsyninger, prishop og mangel på kompetente medarbejdere driller. Men der er masser af forretning i sigte i hele den grønne omstilling for elinstallatører og bygningsautomatik-folk. Det kræver dog, at elinstallatørerne kommer mere frem i skoene og tør investere i mod, tid samt efteruddannelse.
Han sidder i et lokale højt oppe i medicinalvirksomheden Ferrings spritnye hovedsæde, som er en stor og iøjnefaldende bygning ved vandet tæt på Københavns Lufthavn. Her fungerer han som ekstern projektleder på bygningens BMS-styring. Og det er et godt eksempel på, hvad Jan Roed bruger en del af sin tid på. Han er nemlig selvstændig med to forretninger, hvor SmartPro leverer projektlederydelser på store CTS- eller BMS-installationer, og Luxtek er forhandler af KNX-materiel inklusive lys-, højttaler- og AV-løsninger samt tilbyder kurser.
”Jeg projekterede min første KNX-løsning i 1996, og siden har jeg hele tiden arbejdet med bygningsautomatik og intelligent styring. Det er det, jeg synes er sjovt – og behovet bliver kun større og større”, fortæller han og tilføjer: ”Den aktuelle energikrise understreger blot, hvor stort behovet for smart styring af bygningers energiforbrug er”.
Læs også: Månedens udfordring: Installatørfremtiden ser grøn og glædelig ud
Glæde og lidt frustration
Jan Roed oplever i øjeblikket leveringsproblemer på varer og udfordringer med store prisstigninger. Ligesom han oplever mangel på kompetente medarbejdere. Men han glæder sig over de gode fremtidsudsigter for området. Han giver dog også udtryk for lidt frustration over, at elbranchen, som han vurderer det, går glip af store muligheder, fordi store dele af branchen ikke tør, vil eller kan tilegne sig viden om lidt mere komplicerede områder end de helt klassiske elektrikeropgaver.
”Jeg mener, at elinstallatører har den rigtige faglighed til at fungere som integratorer, når flere systemer skal arbejde sammen i en fælles styring. Alt hvad, der hedder styring af lys, varme, el, lyd, brand, alarm, adgangskontrol, it-netværk og så videre, kræver, at der bliver tilført strøm, og derfor er elinstallatørens faglighed helt central. Jeg ser bare desværre, at andre brancher som AV-teknikere, it-selskaber og sikkerhedsvirksomheder løber med mange af opgaverne. Det synes jeg er synd”, fortæller Jan Roed.
Om Jan Roed
- Position: Stifter og leder af SmartPro samt medstifter af Luxtek.
- Uddannelse: Elinstallatør.
- Erhvervserfaring: Mere end 25 års erfaring med bygningsautomatik i virksomheder som Hoffman, Solar, Siemens, Lemvigh-Müller.
Mod og efteruddannelse
Jan Roed vurderer, at elbranchen mangler to ting for at komme helt ind i kampen om fremtidens forretningsmuligheder forbundet med den grønne omstilling:
• Mod, vilje og visionær indstilling til at sætte sig ind i nye udviklinger.
• Investeringer i tid og efteruddannelse af medarbejdere.
”Jeg hører tit elinstallatører sige, at de ikke vil finansiere medarbejderes efteruddannelse, fordi de frygter, at medarbejderne blot forlader virksomheden, når de har fået diplomet. Men som jeg ser det, risikerer de lige så meget, at medarbejderne forlader virksomheder præcis fordi, de ikke får adgang til efteruddannelse. Så jeg mener ikke, der er noget valg: Vejen frem er efteruddannelse, masser af efteruddannelse”, fortæller han.