04.11.2022  |  EL  |  Branchen

Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

Adgang til kvalificerede medarbejderressourcer er en stor udfordring for el, vvs, køl og ventilation. Og den bliver kun større, når vi taler specialområder som brand, sikring, bygningsautomatik, industriel køl & varmepumper, fjernvarme og elevator. Sådan lyder det fra Thomas Høybye Henriksen.

”Vi mangler i alvorlig grad bygningsautomatik-teknikere, elevatorteknikere, brandteknikere, fjernvarmeanlægsteknikere og andre fagligt specialiserede installationsteknikere. Disse medarbejdere er en begrænset ressource, og det er – set fra min stil – den største enkeltstående barriere for den grønne omstilling”, fortæller Thomas Høybye Henriksen.
Han er direktør for den landsdækkende ’Bravida Region Specialer’. Her samler Bravida de tekniske specialområder, der ligger udenfor de traditionelle områder som el, vvs, køl og ventilation. Det omfatter brand, sprinkler & sikring, bygningsautomatik, industriel køl & varmepumper, fjernvarme og elevator.

Bremser vækst
Thomas Høybye Henriksen fremhæver, at på samme måde som manglen står i vejen for den grønne omstilling, går den også udover Bravidas vækst: ”Vi må sige nej til kunder og ordrer, fordi vi mangler faglige ressourcer”.

Læs også: Månedens udfordring: Elinstallatører går glip af store muligheder

”Der er desværre også få muligheder for at styrke tilgangen af nye medarbejdere, da der ikke er en formel uddannelse af specialteknikere”.
Han fortæller, at det fortrinsvis er medarbejdere indenfor el, vvs og ventilation, der specialiserer sig indenfor disse fag; og han peger på, at branchen ikke har været dygtige nok til at sikre den nødvendige efteruddannelse af specialister til at klare efterspørgslen.   

Et problem hele vejen rundt
”Fjernvarme er en vital del af den grønne omstilling, da mange eksisterende varmekilder som oliefyr, gasfyr og pillefyr skal skiftes til fjernvarme. Det medfører udvidelse af det eksisterende fjernvarmenet, og her støder vi på problemer med både mangel på anlægsmedarbejdere og usikre materialeleverancer”.

Om Thomas Høybye Henriksen

  • Position: Regionsdirektør for Bravida Region Specialer.
  • Uddannelse: Elektriker, ingeniør, SIMI og CBL fra Henley Business School.
  • Erhvervserfaring: Mere end 25 års erfaring med facility management og tekniske entrepriser i en række virksomheder som ISS, CBRE med flere.

Han fremhæver, at bygningsautomatik også er en vital del af den grønne omstilling, da energioptimering af bygningsmassen er essentiel for den enkelte bygningsejer og for samfundet. Også her hersker der stor mangel på kvalificerede teknikere og projektledere. Ligesom der også er problemer med materialeforsyningen. Områderne for industriel køl, brand, sikkerhed og sprinklere er præget af samme type udfordringer”.

Langsigtet indsats
Der er ifølge Henriksen ingen quick fix på de nuværende ressourceudfordringer. Løsningen er langsigtet planlægning.

”Vi har øget opkvalificering af tekniske medarbejdere via buddy ordninger, efteruddannelse, vidensdeling og communities, øget antallet af lærlinge og ansat udenlandsk arbejdskraft hvor det giver mening. Vi arbejder samtidig med benhård prioritering af vores opgaver og kundesegmenter, så vi kan fokusere vores ressourcer på de segmenter, hvor samarbejdet mellem kunde, rådgiver og teknikentreprenør fungerer særlig godt til fordel for alle parter”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om sikring & overvågning 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere