Månedens udfordring: Udbudsjura spænder ben for grøn omstilling

Lys er et kerneelement i enhver bygning. Men mange lyskilder er langt fra bæredygtige. Det vil Bente Priess Andersen gøre noget ved som CEO for Fischer Lighting, der giver gamle lamper nyt liv som bæredygtige og designede LED-armaturer. Det offentlige vil meget gerne indføre bæredygtig belysning, men udbudsjuraen spænder ofte ben for den ambition.

Det er tydeligt, at udbudsjuraen ikke kan følge med bæredygtighedsagendaen, og den ender derfor med at spænde ben for de offentlige kunders ønske om at reducere belastning på klima og miljø”, fortæller Bente Priess Andersersen. Foto: Fischer Lighting..

I 2022 reddede Fischer Lighting mere end 40 tons kasserede lamper fra at blive smidt ud, og forvandlede mere end 13.000 lamper og armaturer til spændende ”nye” og cirkulære belysningsarmaturer.

”Jeg startede som administrerende direktør i Fischer Lighting den 1. april 2023, og det er et job, jeg har valgt med stor omhu. Fischer Lighting har udviklet et unikt bæredygtigt koncept, og det har vores verden hårdt brug for. Jeg synes, det giver så meget mening at bidrage til bæredygtig belysning, der både er smukke produkter og bliver produceret på sociale værksteder i danske kommuner, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan finde nyt fodfæste”, fortæller Bente Priess Andersen.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Hun supplerer: ”Fischer Lighting indsamler gamle lamper og giver dem nyt liv. Lyskilderne opgraderes til patenteret LED teknologi. De genanvendte lamper giver en energibesparelse på 50-80 procent og en stor ressourcebesparelse”.

Ud med lysstofrørene
Offentlige bygninger og private virksomheder står netop nu over for en stor udfordring. Fra og med den 24. august 2023 trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Om Bente Priess Andersen

• Aktuel position: Administrerende direktør i Fischer Lighting og selvstændig konsulent samt bestyrelsesmedlem.
• Uddannelse: Arkitekt MAA, byggeøkonom og MBA.
• Erhvervserfaring: Mange års erfaring fra byggebranchen med fokus på direktørroller i en række arkitekt- og byggerådgivningsvirksomheder.

”Det er godt for os, fordi vi kan levere et bæredygtigt LED-alternativ til lysstofrørene. Men det giver en masse udfordringer for mange af vores potentielle kunder”, fortæller Bente Priess Andersen.

Bæredygtig belysning snubler i udbudsregler
Hun fremhæver, at Fischer Lighting ofte støder ind i, at kommunale og statslige kunder ender i et dilemma mellem deres bæredygtighedsambitioner og den udbudsjura, de er forpligtet til at efterleve.

”Offentlige udbud på belysningsopgaver indeholder ofte formuleringer, der udelukker, at kunderne kan bruge os som leverandør. Det er formuleringer i stil med ’lamperne skal udskiftes til nye lamper’, hvilket udelukker vores renoverede produkter baseret på gamle armaturer. Det er tydeligt, at udbudsjuraen ikke kan følge med bæredygtighedsagendaen, og den ender derfor med at spænde ben for de offentlige kunders ønske om at reducere belastning på klima og miljø”.
En anden mærkbar udfordring er ifølge Bente Priess, at offentlige udbud ofte udelukkende fokuserer på indkøbspris og ikke inddrager parametre som bæredygtighed eller total-cost-of-ownership.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om VE og grøn omstilling

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus