Mangel på konkrete tiltag i strategi for bæredygtigt byggeri
Både Dansk Industri og Dansk Beton efterspørger flere konkrete tiltag i regeringens nye strategi for bæredygtigt byggeri.
I strategien fremgår det, at der fra 1. januar 2027 skal indføres CO2-krav til nybyggeri samt et øget fokus på en målrettet energieffektiviseringsindsats.
”Jeg vil gerne kvittere for de grønne ambitioner. Det er positivt, at man nu gør klar til at sætte egentlige krav til den maksimale CO2-udledning fra nybyggeri. Vi havde dog gerne set nogle løbende milepæle for udledningen. Der er brug for handling før 2027, hvis vi skal nå 70 procent-målsætningen i 2030”, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.
At den nye strategi først indføres i 2027, tre år før Danmarks ambitiøse målsætning om 70 procent reduktion af CO2, mener også Dansk Beton er en for sen handling.
”Det er uambitiøst og for sent i forhold til det bidrag, som byggeriet skal levere i det samlede regnskab. Der er brug for at øge efterspørgslen på bæredygtige løsninger, og Dansk Beton efterlyser derfor et grænseværdikrav for eksempel gældende fra 2023, der skærpes frem mod 2030”, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton i DI Dansk Byggeri.
Underdirektør i DI Dansk Industri Torben Liborius understreger ligeledes, at der skal handles hurtigere og mere konkret, hvis klimamålene skal realiseres.
”Regeringens udspil viser tydeligt, at byggeriet spiller en nøglerolle i den grønne omstilling. Jeg er glad for, at regeringen har ladet sig inspirere af klimapartnerskabet for byggeri og anlæg, men det er min vurdering, at der er behov for at handle hurtigere og mere konkret – ikke kun med hensyn til nybyggeriet, men også for ambitionerne om eksempelvis fossilfrie byggepladser”, siger han.
I strategien foreslås det desuden at videreudvikle livscyklusanalyserne (LCA) og de totaløkonomiske beregninger (LCC), så en bygnings klimaaftryk kan beregnes mere præcist.
-CH