18.10.2012

Manglende generationsskifter koster milliarder

Det koster erhvervsliv og samfund milliarder af kroner og op mod 30.000 arbejdspladser, at el-firmaer og andre virksomheder udskyder generationsskiftet. Det fremgår af en analyse fra generationsskiftegruppen i advokatfirmaet Nyborg & Rørdam.

Mange danske familieejede el-firmaer og andre virksomheder udskyder generationsskiftet i årevis. Det koster samfund og erhvervsliv milliarder af kroner og i tusindvis af arbejdspladser. Køberne har på grund af finanskrisen svært ved at låne penge til generationsskiftet. Sælgerne er usikre på blandt andet beskatningsaspektet og udskyder derfor beslutningen om generationsskifte.     

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det mener advokaterne Karin Absalonsen, Henriette la Cour og Maryla Wroblewski fra advokatfirmaet Nyborg & Rørdam. De rådgiver om generationsskifte i krydsfeltet selskabsret, skatteret og familieret.

Planer mangler
”Det kan blive en stor regning til samfund, erhvervsliv og ejerne, at generationsskiftet udskydes, hvis virksomhederne ikke overlever.  Vi skønner, at det inden for de kommende tre år kan koste 20-30.000 arbejdspladser. Den største økonomiske faktor er arbejdspladserne, der ud fra de seneste lønoplysninger fra Danmarks Statistik udgør gennemsnitligt 200.400 kr. pr. job, svarende til over 4 mia. kr. for de op til 20.000 virksomheder, der inden for de næste tre år skal gennemføre et generationsskifte,” siger advokat Henriette la Cour, der har speciale i generationsskifte herunder skatteret.

Ifølge analysen står op mod 10.000 virksomheder overfor et generationsskifte inden for det næste år. Inden for de næste tre år skønnes det at være 20.000 og for de kommende 10-15 år op mod 100.000. De familieejede virksomheder i Danmark beskæftiger 1,3 millioner personer og repræsenterer en pæn del af virksomhedernes samlede omsætning på 3.000 milliarder kroner.

 Advokaterne anfører, at op mod 75 procent af de familieejede virksomheder ikke har nogen plan for generationsskiftet. Over 25 procent af de mindre og mellemstore familieejede virksomheder mener, at de vil få nye ejere inden for de næste fem år. Over halvdelen forventer, at de vil forblive i familiens eje.

Salg i eller uden for familien
Advokaterne mener ikke, at det nødvendigvis er en fordel, at de familieejede virksomheder generationsskiftes til et andet familiemedlem.

”Mens ejerledede virksomheder ofte øger deres indtjening i de tre år op mod et generationsskifte, viser analysen,at indtjeningen herefter ofte falder, når et andet familiemedlem overtager ledelsen. Der kan være brug for en holdningsændring i disse virksomheder,” siger Henriette la Cour.

-KPE

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere