Medarbejdere med ansvar skaber en sund virksomhed
Henrik Møller må som medejer af en mellemstor VVS-installatør-virksomhed i Grenå hver dag kæmpe for at beholde sit marked. Udfordringerne viser sig ikke mindst i form af stigende prispres fra store kunder samt øget konkurrence fra billige internetbaserede udbydere af VVS-artikler. Tæt dialog med de 20 medarbejdere og uddelegering af ansvar er imidlertid med til at skabe en fælles identitet, mener han.
I regelen viser det sig jo, at folk vokser med opgaven, og den medarbejder, som får tildelt et ansvar, han kan leve op til, vil samtidig føle, at han har en andel i det endelige resultat, siger Henrik Møller.
Det er først og fremmest en solid kundekreds, opbygget gennem mange år, som er årsagen til, at virksomheden VVS Per Møller ApS i Grenå - trods finanskrisen - ikke har oplevet tilbagegang i omsætningen.
I 2001 overtog den i dag 40-årige VVS-installatør Henrik Møller firmaet sammen med sin kompagnon, Jannik Christensen.
Den tidligere ejer stiftede virksomheden i 1966 og efterlod en veldrevet forretning, som i dag har 20 medarbejdere, fortæller Henrik Møller.
Selv om hovedparten af vores opgaver fortsat knytter sig til almindeligt VVS-arbejde, kan vi tydeligt mærke, at interessen for nyere energiteknologier som f.eks. jordvarme og solvarme, er stærkt stigende. Derfor er vedvarende energi blevet ét af de arbejdsområder, vi i dag fokuserer meget på, siger han.
Kundekredsen udgøres dels af private, dels af en række større virksomheder. Blandt andet byder Henrik Møller og Jannik Christensen ind på mange af byggeindustriens opgaver.
Vi udfører primært vores arbejde i den østlige del af Jylland, forklarer Henrik Møller, som har valgt - i videst mulig omfang - at uddelegere ansvaret til medarbejderne.
Egentlig er ledelse ikke så vanskelig, så længe virksomheden kun består af en snes mennesker. Firmaet er ikke større, end at vi alle - bogstaveligt talt - er tæt på hinanden. Derfor har vi også en løbende dialog, lige som medarbejderne involveres tidligt i opgaveforløbet. Det er i høj grad med til at skabe en sund virksomhed. Vi holder regelmæssigt fyraftensmøder samt møder, hvor en leverandør kommer og fortæller om aktuelle tekniske eller praktiske forhold, som han gerne vil diskutere med os. Den slags skaber en fælles identitet.
For Henrik Møller handler ledelse i høj grad om inddragelse og uddelegering.
Personligt finder jeg det meget vigtigt, at den enkelte medarbejder får tildelt et stort ansvar, og at man som leder er åben for kritik og nye idéer. I regelen viser det sig jo, at folk vokser med opgaven, og den medarbejder, som får tildelt et ansvar, han kan leve op til, vil samtidig føle, at han har en andel i det endelige resultat.
Knivskarp prioritering
Foreløbig har kun enkelte af firmaets medarbejdere været på efteruddannelse, men planen er, at flere skal på efteruddannelseskursus til næste år.
Det er ikke mindst nødvendigt, fordi den teknologiske udvikling for øjeblikket går meget stærkt og viden bliver derfor hurtigt forældet.
I og med at vi har haft ganske meget at lave, gør det også ondt at skulle undvære medarbejdere i flere dage, og hvad det angår, mærker vi da, at vi er en relativt lille virksomhed. Vi er generelt nødt til at prioritere knivskarpt, også selv om vi udmærket er klar over, at efteruddannelse er ensbetydende med kompetenceudvikling.
Virksomheden har gjort et stort arbejde for at holde fast i kundekredsen, først og fremmest ved at synliggøre sig i lokalsamfundet. Ikke mindst de private kunder har man derfor formået at fastholde.
I øvrigt har folk jo altid brug for VVS-arbejde, siger Henrik Møller, som også tillægger det stor betydning, at han ofte selv er ude og udføre opgaver for kunderne. Herved bliver virksomhedens navn slået fast i kundernes bevidsthed.
Evnen til at fastholde kunder, afhænger i høj grad af, om man formår at overholde aftaler. Vi oplever, at det helt klart er blevet et vigtigt et konkurrenceparameter. Derfor er jeg heller ikke et øjeblik i tvivl om, at troværdighed og ordholdenhed - også i forhold til leverandører - er en grundlæggende forudsætning for, at man kan overleve i en periode, hvor markedet er vigende, mener han.
Som tiderne er i dag, hvor pengene ikke længere sidder så løst i folks lommer, er det svært at ekspandere. Under alle omstændigheder skal vi hver dag overveje, hvordan vi kan holde omkostningerne nede. I løbet af det seneste års tid været tvunget til at afskedige et par medarbejdere, hvilket naturligvis er den mest triste måde at spare på. Desværre kan det jo være nødvendigt, hvis der ikke er arbejde nok. Samtidig forsøger vi at holde udgifterne nede via en effektiv omkostningsstyring.
Prisdumpning
De af vores medarbejdere, som arbejder på de store byggepladser, disponerer i vidt omfang selv vareindkøb. Min opgave som leder er at holde øje med, at indkøbsspiralen ikke løber løbsk. Hvis vi køber mere ind end vi får behov for, skal vi samtidig sikre os, at de overskydende varer sendes retur til grossisten.
Henrik Møller erkender, at han, i lighed med mange andre i branchen, ind imellem har følt sig nødsaget til at dumpe priserne.
Jeg bryder mig ikke om det, men gør det alligevel for at holde gang i hjulene. Som oftest giver vi et afslag i forbindelse med større entrepriser. Hvor smertetærsklen går, afhænger af arbejdets karakter, men helst skulle der gerne være et lille overskud.
De mange nye internetbaserede udbydere af billige VVS-artikler har ligeledes skærpet konkurrencen.
I mange tilfælde kan vi ikke selv købe tilsvarende produkter lige så billigt. Ofte forklarer bygherrerne, at de selv kan levere alt hvad der hører under sanitet. Dermed har vi ikke indflydelse på, hvilke materialer der skal bruges. Og desuden mister vi desværre vigtig omsætning.