Medejerskab fremmer den grønne omstilling
Et bredt flertal af Folketinget har netop vedtaget en aftale om, at Danmark i 2030 får firedoblet produktionen af solenergien på land, og regeringen vil i slutningen af året fremlægge en solcellestrategi. De færreste ønsker nemlig et solcelleanlæg i baghaven. Jysk Energi har imidlertid udarbejdet en medejerskabsmodel, som lokale bakker op om.
Vindmøller, biogas og solcelleanlæg har det tilfælles, at ingen ønsker dem etableret i egen baghave, samtidig med at de fleste gerne vil udbygge den vedvarende energi. Den gordiske knude har Jysk Energi sat sig for at løse, og den forbrugerejede energikoncern med hovedsæde i Holstebro har derfor lanceret en model for medejerskab.
I den nordjyske by Høvsøre har beboerne taget positivt imod etableringen af en solcellepark, og projektet er behandlet på borgermøder, byrådsmøder og i lokalplaner uden én eneste klage.
Stor lokal opbakning
Fundamentet for den store lokale opbakning er en langsigtet investeringsstrategi med en stor grad af borgerinddragelse og lokalt medejerskab, der sikrer de lokale borgere op til 50 procent af overskuddet.
LÆS OGSÅ: Digital ledningsinfo sparer tid og penge
”Vi tror på, at vi kan være med til at fremme den grønne omstilling ved at involvere den lokale befolkning og give de mennesker, der skal leve med et vedvarende energianlæg mulighed for at få medejerskab”, siger Lars Naur, direktør i Jysk Energi.
Han kan da også konstatere, at dialogen med borgerne i Høvsøre har været særdeles positiv.
Ligeværdige partnere
Én af de nye medejere i den næsten færdigbyggede solcellepark er Jørn Nielsen, der også er nabo til parken. Han siger:
”Vi er ligeværdige partnere i projektet, og der kommer ingen store udviklere udefra og tjener en masse penge. Investeringen er derimod en solidarisk støtte til den vedvarende energi."
Jysk Energi har valgt at bygge solcelleparkerne for at eje dem sammen med lokalbefolkningen i mange år fremover og har afsat en milliard til etableringen af nye solcelleparker.
-AKJ