Mentalitetsændring efterspørges for bedre drikkevand

Den danske virksomhed LAGUR viser med sine kemifri anlæg til vandbehandling, hvordan forbrugerne kan bidrage til at bevare drikkevandets kvalitet og samtidig minimere kalkgener.

Debatten om det danske drikkevand skal ikke kun handle om etablering af grundvandsparker og landbrugets udledning af kvælstof, mener LAGUR’s direktør Simon Sørensen. Foto: Lagur..

Det danske drikkevand er under pres. Det samme er havmiljøet i de danske farvande. Samtidig ønsker stadig flere forbrugere og virksomheder en mere bekvemmelig hverdag med færre kalkgener. Men hvis de blødgør vandet med et kemisk blødgøringsanlæg, forringer de vandet og udleder spildevand, der går tilbage i vandets kredsløb. Dét dilemma har den danske virksomhed LAGUR sat sig for at løse.

Mens konventionelle blødgøringsanlæg anvender salt i processen og derved øger vandets indhold af natrium, har LAGUR udviklet en metode til kemifri vandbehandling. LAGUR’s, anlæg bevarer vandets naturlige sammensætning og udleder ikke spildevand, men ændrer kalkkornenes form, så de hæfter minimalt på flader og i installationer.
Dermed bidrager virksomheder og husstande ikke til en yderligere forværring af den pressede danske vandkvalitet.

Der er voksende politisk opmærksomhed på det danske drikkevand, som senest var på dagsordenen i maj ved en konference på Christiansborg om etablering af grundvandsparker. Konferencen var arrangeret af Aarhus Vand, Aalborg Forsyning, Vandcenter Syd, HOFOR og Danmarks Naturfredningsforening.
Miljøordførere deltog i en paneldebat, og miljøminister Magnus Heunicke fremlagde regeringens syn på sammenhængen mellem grundvand, drikkevand, natur og miljø. Regeringen arbejder i øjeblikket på en national arealstrategi, der blandt andet skal danne grundlag for en bedre beskyttelse af drikkevandet.

Men debatten om det danske drikkevand skal ikke kun handle om etablering af grundvandsparker og landbrugets udledning af kvælstof, mener LAGUR’s direktør Simon Sørensen.
”Vi skal ikke kun have fokus på drikkevandet, når det er grundvand, men også tænke os om, når vi forbruger vandet i vores bygninger og derefter leder det tilbage til naturen. Heldigvis får stadig flere forbrugere øjnene op for, at det ikke er nødvendigt med kemi for at få færre kalkgener, men generelt er der brug for en mentalitetsændring, hvis forbrugerne skal bidrage mere til bedre drikkevand. Ønsket om en mere bekvem hverdag uden kalkgener fritager ikke forbrugerne for et medansvar for, hvordan vores drikkevandsvaner påvirker naturen”, siger Simon Sørensen.

LAGUR har installeret flere tusinde anlæg i danske parcelhuse, lejlighedsejendomme, shoppingcentre og kontorhuse.
Virksomhedens patenterede løsning omdanner kalkkornene i vandet ved hjælp af elektromagnetisme. Derefter sørger LAGUR’s teknologi for, at forandringen af kalken fra skarpe krystaller til runde granulater bevares længe nok til, at kalken i mindre grad aflejrer sig, når vandet fordamper, så installationer lever længere, og det bliver nemmere at gøre rent.

Læs også: Vær på vagt for Legionella-smitte

Ifølge Simon Sørensen vokser andelen af kunder, der vælger LAGUR for anlæggets miljømæssige kvaliteter og ikke kun, fordi det er vedligeholdelsesfrit og billigere at installere og drive end konventionelle blødgøringsanlæg.
”Det grønne motiv og ønsket om naturligt og sundt vandt, som vi kender det, driver flere og flere kunder, men det økonomiske betyder selvfølgelig også noget. Men uanset kundens bevæggrund ved vi selv, hvad anlægget står for og er glade for hver ny installation, fordi anlægget tager hensyn til vandkvaliteten og naturen, samtidig med at det fjerner kalkgener”.

- PiB

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

31.01.2025Installator.dk

Mads Nipper er fortid i Ørsted

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus