Mere info skal hindre ulovlig brug af varebiler

Mange virksomheder benytter varebiler på gule plader i strid med reglerne. Derfor iværksætter Motorstyrelsen en målrettet indsats og sender vejledningsmateriale i form af breve til alle firmaer, der har varebiler. Konsekvensen af at overtræde reglerne kan være efterbetaling af afgift.

Mange virksomheder benytter varebiler på gule plader i strid med reglerne. Derfor iværksætter Motorstyrelsen en målrettet indsats og sender vejledningsmateriale i form af breve til alle firmaer, der har varebiler. Konsekvensen af at overtræde reglerne kan være efterbetaling af afgift. Foto: 123rf.com..

67.000 virksomheder i Danmark modtager i denne tid vejledning om anvendelse af varebiler. Det skyldes, at Motorstyrelsen gør en ekstra indsats for at styrke regelefterlevelsen blandt ejere og brugere af virksomhedsbiler på gule plader.

”Vores kontroller viser, at mange virksomheder ikke overholder reglerne for brug af varebiler. Derfor iværksætter vi nu en målrettet indsats til virksomhederne med et vejledningsmateriale om, hvad der er erhvervsmæssig og privat kørsel”, siger underdirektør Claus Holm fra Motorstyrelsen.
Gulpladebiler, der er registreret til erhvervsmæssig kørsel, må som udgangspunkt ikke bruges privat, da der ikke er betalt fuld registreringsafgift. Hvert år behandler Motorstyrelsen omkring 200 kontrolsager om overtrædelse af reglerne for anvendelse af varebiler. Hvis man overtræder reglerne, skal man betale privatbenyttelsesafgift op til tre år tilbage i tid.

Virksomheden har ansvaret
Det er virksomheden, der har ansvaret for, hvordan dens varebiler bliver brugt, og derfor er det også virksomheden, der skal betale, hvis reglerne bliver overtrådt. Af den grund opfordrer Motorstyrelsen virksomhederne til at informere deres ansatte om reglerne.

”Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov for at styrke regelefterlevelsen på området, og det gør vi ved både at vejlede og kontrollere. Vores vejledningsindsats bliver fulgt op af kontroller, hvor vores kontrolmedarbejdere i samarbejde med politiet blandt andet vinker varebiler ind til siden for at tjekke, om reglerne bliver overholdt”, siger Claus Holm.

Læs også: Synliggørelse af tyverisikring mindsker risikoen for indbrud i varebilen

Det fremgår for eksempel af Motorstyrelsens vejledningsmateriale, at det er tilladt at hente frokost i arbejdstiden i en varebil. Men det er i strid med reglerne at aflevere og hente børn i forbindelse med kørsel til og fra arbejde i en bil på gule plader.

Man kan købe tilladelse til privat brug
Hvis virksomheder vil bruge gulpladebiler til private formål nogle få gange om året, kan de købe dagsbeviser i appen ”Dagsbevis” eller i Motorregistret. Der kan købes 20 dagsbeviser til den samme varebil indenfor et år.
Vil virksomheden bruge varebilen til private formål oftere end 20 gange om året, kan de omregistrere bilen, så den kan benyttes til både erhvervsmæssige og private formål. Ved omregistrering skal bilen have monteret papegøjeplader, og der skal betales privatbenyttelsesafgift.Motorstyrelsen vil fremover sende en vejledning hvert halve år til de virksomheder, der har anskaffet sig en varebil indenfor det seneste halve år. Det skal være med til at sikre, at alle er orienteret om reglerne.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

02.01.2025Installator.dk

Hansgrohe A/S har ansat ny adm. direktør

02.01.2025Installator.dk

OK25: Tekniq går efter større fleksibilitet

02.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Fra gas til el – Toyota fremhæver AO i ny kundecase!

31.12.2024Installator.dk

Godt Nytår!

24.12.2024Installator.dk

Glædelig Jul

23.12.2024Installator.dk

Danske Vandværker har fundet sin nye direktør

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup