Nødstrøm vinder frem i industrien

Flere industrivirksomheder vil sikre deres maskiner og produktion med UPS-anlæg. Det giver øget efterspørgsel hos installatører, der har specialiseret sig i nødstrøm.

Færre end halvdelen af landet industrivirksomheder beskytter sig mod strømsvigt, viser en rapport fra analysevirksomheden Damvad. Arkivfoto..

Flere el-installatører har fået øjnene op for en ny sårbarhed hos deres industrikunder, der bliver mere afhængig af stabil elforsyning i takt med, at deres produktionsmaskiner får stadig mere kompleks styring. De efterspørger nødstrømsanlæg, der fjerner udfald og ustabil strøm.

”Vi ser en tendens til, at forsyningen er mere ustabil end tidligere, så industrien bliver mere opmærksom på nødstrøm, fordi maskinstyringen går i stå og ødelægger værktøj og produkter, når strømmen forsvinder”, siger salgschef Brian Møllerskov fra AB Electric i sydjyske Bjert.

Der er en tendens til, at forsyningen er mere ustabil end tidligere, hvilket har gjort industrien mere opmærksom på nødstrøm, vurderer Brian Møllerskov, salgschef i AB Electric. Foto: Peter Mulvany. .

Det er ikke kun motoren, men hele processen, der skal genstartes, når virksomheden oplever et strømsvigt, forklarer Henrik Busk Grønning, partner account manager hos Schneider Electric.

Læs også: Da Asger og Casper slukkede for Rigshospitalet

Han ser, at industrien bliver stadig mere afhængig af produktionsmaskiner forbundet med hinanden og med overvågnings- og styringssystemer.

Det kan koste dyrt i både ødelagte produkter, der ikke er forarbejdet korrekt og må kasseres og timelange genstartsprocesser, når maskinerne skal genkalibreres.

En rapport fra analysevirksomheden Damvad, der er udarbejdet for Energistyrelsen, angiver, at den gennemsnitlige elforbruger står uden strøm 45 minutter hvert år, og at den typiske industrivirksomhed har omkostninger på 136 kroner per kWh ved en afbrydelse af fire timers varighed.

Færre end halvdelen af virksomhederne beskytter sig mod strømsvigt. 46 procent af industrivirksomhederne har ifølge Damvad investeret i strømsvigtforanstaltninger, færre end i landbruget og servicevirksomheder.

Fare for indespærring
Henrik Busk Grønning advarer mod, at en hel bygning forbundet med komponenter bestående af Internet of Things vil holde op med at fungere, så man i værste fald vil være spærret inde i bygningen, fordi alle døre er gået i baglås, fordi de er uden strøm, ligesom it-systemet ikke kan opsamle data om igangværende produktionsprocesser på fabrikken.

”Industrien skal fokusere på nødstrøm, men det er de ikke interesseret i, fordi de hellere gør, hvad de gjorde i går, end hvad de skal gøre i fremtiden”, siger Henrik Busk Grønning, partner account manager hos Schneider Electric. Foto: Peter Mulvany. .

Virksomheder med systemer for kvalitetssikring skal desuden dokumentere forarbejdningsprocessen. Det gælder især medicinal- og fødevareindustrien, hvor myndigheder stiller strenge krav om løbende registrering af alting, der ruller af fabriksbåndet.

”Industrien skal fokusere på nødstrøm, men det er de ikke interesseret i, fordi de hellere gør, hvad de gjorde i går, end hvad de skal gøre i fremtiden”, advarer Henrik Busk Grønning.

Små svingninger kan skade
De senere år er der kommet en masse nye el-leverandører, der kobler sig op på det fælles distributionsnet med solceller, husstand- og havvindmøller og skaber små variationer i strømmen, der kan være skadelige.

Nogle virksomheder sikre sig mod spændingsdyk, det kan vare tusindedele af et sekund, hvor maskiner går i stå. Virksomhedens elnet kan også blive ramt af lynet, så spændingen i stedet stiger voldsomt og derved brænder udstyret af.

Læs også: Schneider Electric udvikler UPS-anlæg til datacentre

”Man bør sikre sig en ordentlig spændingskvalitet, da produktionsudstyr kan koble ud ved for eksempel lynnedslag og medføre driftsudfald. Det kan ske flere gange om året”, siger Kenn Andersen, direktør og medindehaver af el-installationsvirksomheden ECO Techniq i Greve syd for København.

Det kan være svært at overbevise kunderne om, at de skal investere i en strømsikring, som de ikke kan se værdien af, siger han og sammenligner med en brandforsikring, man først er interesseret i, når huset er brændt.

Dyre strømsvigt

Da det rådgivende ingeniørfirma Cowi spurgte et udvalg af virksomheder om deres tab efter den østdanske strømafbrydelse, oplyste en enkelt fødevarevirksomhed, at de havde mistet op til 0,25 procent af årsomsætningen på en eftermiddag, alene fordi de skulle bruge tid på at genstarte maskinerne og kassere halvfabrikata.

Dertil kom omkostningerne ved tabt arbejdstid, som en anden større unavngiven fødevareproducent angav til 300.000 kroner pr. time.

Markedet bliver meget større
Kenn Andersen forudser, at markedet for industri-UPS bliver meget større fremover i takt med, at virksomhederne får maskiner baseret på elektronik.

”Det er lidt svært at sælge ind, men er noget alle større virksomheder har med i deres overvejelser. Vi gik ind på markedet, fordi de eneste konkurrenter var producenter og meget hardcore leverandører”, siger han.

Ud over spændingsdyk og –peak advarer han også mod såkaldt harmonisk støj i strømmen forårsaget af virksomhedens egne LED-lamper og elektronisk styrede motorer.

Det er afvigelser, der kan være svære at tale om, men viser sig i en analyserapport foretaget af en elinstallatør. Den kan påvise et behov for et strømfilter, der renser strømmen for udsving udover toleranceværdierne.

”Et sundhedstjek er helt afgørende, når den teknisk ansvarlige for produktionen skal dokumentere et investeringsbehov på flere hundrede tusinde overfor sin direktion”, siger Kenn Andersen.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Denne artikel er del af et tema:

TEMA: Strømforsyninger

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle