NKT: Svært for installatører at greje de nye kabelregler

De nye EU-regler for elkabler giver let anledning til misforståelser, mener man hos NKT.

De nye regler for kabler foreskriver blandt andet, at der skal udarbejdes en ydeevnedeklaration for hvert enkelt produkt – også elektronisk. Arkivfoto. .

Efter et års overgangsperiode trådte Byggevareforordningens (CPR) standard for kabler EN 50575 i kraft 1. juli. Standarden skal sikre, at alle kabler, der bruges i faste bygningsinstallationer, overholder de fælles regler og standarder i Europa.   

De nye regler betyder, at CE-mærkning er obligatorisk. Reglerne foreskriver desuden, at der skal udarbejdes en ydeevnedeklaration (DoP-erklæring) for hvert enkelt produkt – og den skal også forefindes elektronisk.

Kablerne skal desuden leve op til en ny brandklassificering, hvor syv nye klassifikationer fra A til F træder i stedet for de tidligere.

Den nye brandklassificering af kabler knytter sig til bygningsregulativet, fremhæver Carsten Sandby Knudsen, salgschef i NKT. Foto: NKT. .

Men der er især et forhold, som installatørerne bør være opmærksomme på, vurderer salgschef i NKT, Carsten Sandby Knudsen, der fremhæver, at den nye brandklassificering faktisk knytter sig til bygningsregulativet.

”Således er det et rums beskaffenhed, der afgør, hvilket kabel, der rent konstruktionsmæssigt skal installeres”, siger han og forklarer:

”Det er her, at mange efter min vurdering går galt i byen, fordi det ikke, som installatørerne traditionelt er vant til, kun handler om dimensionering af kabler, men også om udførelsen af de indvendige overflader i et rum”.

Læs også: App holder styr på nye elsikkerhedsregler

Carsten Sandby Knudsen henviser til Byggestyrelsens eksempelsamling til byggeri, nærmere bestemt punkt 5.1.3 om rør- og kabelinstallationer, hvor det fremgår:

”Ifølge bygningsreglement 2015, afsnit 5.5.1, stk. 1 skal indvendige overflader udføres på en sådan måde, at de ikke bidrager væsentligt til brand og røgudviklingen i den tid, som personer, der opholder sig i rummet, skal bruge til at bringe sig i sikkerhed”.

”Så installatørerne skal altså forholde sig til overfladen i selve rummet. Men hvad nu, hvis kablet er muret inde i væggen? Så bidrager det jo ikke til overfladen”, siger Carsten Sandby Knudsen og fortsætter:

”Hvis du udformer dine rum på en sådan måde, at folk ved en brand kan komme hurtigt ud, eller du installerer et sprinkleranlæg, så er folk ikke i fare for at indhalere røg og gasser i den tid, der tager at komme ud af rummet”.

Højeste krav per automatik
Problemet er, ifølge Carsten Sandby Knudsen, at man per automatik går efter de højeste kabelkrav uden at forholde sig til et rums beskaffenhed. Det har han allerede set flere eksempler på hos rådgiverne.

”Men kabler, der er klassificeret efter den højeste standard, findes slet ikke på det danske marked, eller det tyske for den sags skyld”, siger han og oplyser, at NKT sagtens kan konstruere nogle kabler, der lever op til de allerhøjeste krav.

”Men det er jo et problem, hvis ingen ved, hvornår og hvordan de skal bruges”. 

Så du mener, at installatørerne risikerer at købe unødigt dyre kabler?

”Ja, det er lige præcis her, skoen trykker. Som installatør vælger jeg de kabler, der er lidt bedre, fordi så er jeg sikker. Så køber du et dyrere produkt uden at det er nødvendigt”.

Læs også: Nye afregningsregler rammer solcelleejere på pengepungen

Og det siger du ikke bare, fordi I har en masse gamle kabler, I gerne vil af med?

”Nej, problemet er, at det bliver dyrere for slutkunderne. Og det, mener jeg, står i skarp kontrast til, at den overordnede politiske mening med de nye standarder er at gøre de samlede installationer, herunder kabler, mere konkurrencedygtige på tværs i EU”. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton præsenterer intelligente energiløsninger på Elfack 2025

16.04.2025Installator.dk

Elafgiftsberegning ændres: Større regninger på vej i starten af året

15.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Vi holder ferie - og stadig åbent 24/7

15.04.2025Installator.dk

Solceller og elbiler: Løsning på vej – men den har lange udsigter

14.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Brian, Peter og Niels vidste det: Ægget var på side 20!

11.04.2025Installator.dk

Ahlsell Danmark i nyt samarbejde om elkomponenter

11.04.2025Installator.dk

Norsk beslutning kan udfordre forsyningssikkerheden

11.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Sikre forbindelser til energilagringssystemer

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle