21.01.2019  |  EL  |  Belysning

Noma vinder Den Danske Lyspris 2018

Den Danske Lyspris 2018 gik til Nomas nye restaurant på Refshaleøen i København.

Den 17. januar blev Den Danske Lyspris 2018 uddelt i København, hvor prisen gik til Nomas nye restaurant på Refshaleøen. Noma modtog prisen, fordi restaurantens nordiske og hjemlige belysning sætter helt nye standarder for, hvordan man kan arbejde med lys og stemning.

Læs også: Nørreport Station vinder lyspris

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er chefkok- og grundlægger René Redzepi, der står bag belysningsambitionen om at skabe en gennemført nordisk oplevelse, hvor mad, belysning og interiør udtrykker én og samme idé.

Hædersprisen gives til hele teamet bag lysprojektet. Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury.

”Belysningen på Noma fremstår på det nærmeste magisk – den omgivende natur, historien og den industrielle kontekst bliver ét med de stemningsfulde lokaler ved hjælp af belysningen, som er meget vellykket i både form, funktion, kvalitet og æstetik. Lyskonceptet er forbilledligt gennemarbejdet og spiller symbiotisk sammen med bygningerne og omgivelserne”, lyder det fra juryen.

Lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.

Tilpasses årstiderne
Belysningen tilpasses løbende maden og de tre sæsoner, som køkkenet arbejder med. Al belysningen er LED og kan reguleres. Ved både at skrue op og ned for belysningen og arbejde med det hvide lys’ varme kan hele belysningen bringes til at skabe forskellige stemninger.

For eksempel kan gæsterne opleve, hvordan belysningen om sommeren næsten forlænger sollyset ind i rummet, og fremhæver loft og ovenlys. Om vinteren kan der skabes en huleagtig stemning koncentreret om de enkelte borde. Vinterbelysningen er lavet, så den spejler sig mindst muligt i de store ruder ud mod naturen, hvor bevoksningen til gengæld belyses svagt.

Læs også: Lysarmatur består hård beskydning

Hvad restaurantens gæster ikke får at se er, at belysningen også er fuldstændig gennemført i alle køkkenområder og laboratorier – ja, selv i opvaskerummet. Der er tænkt over lysets mængde, fordeling, varme og farvegengivelse hele vejen igennem, således at alle funktioner understøttes.

Der var i alt fire nominerede til prisen, der foruden Noma bestod af Lego House i Billund, Tunnelbygningen til Supercykelsti på Farumruten samt Smartphonemania på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere