19.01.2023 | EL | Virksomhedsdrift
Norconsult sigter mod notering på Oslo Børs
Norconsult, Norges største og en af Nordens førende virksomheder for rådgivende ingeniører, arkitekter og byplanlæggere, planlægger en notering af virksomhedens aktier på Oslo Børs. I 2021 havde virksomheden 5.500 ansatte og en nettoomsætning på 6,6 milliarder NOK.
Egil Hogna, administrerende direktør i Norconsult (th) og Nils Morten Huseby, bestyrelsesformand i Norconsult (tv). Foto: Norconsult.
Norconsult har rødder tilbage til 1929, hvor firmaet Ingeniør A. B. Berdal blev etableret. Der er nu startet en proces, hvor målet er at notere selskabets aktier på Oslo Børs. En børsnotering vil potentielt kunne finde sted allerede i 2023, hvis interne og eksterne forhold tillader det.
Det er medarbejderne i Norconsult, der ejer alle aktierne i virksomheden, og det er aktionærerne, der har besluttet, hvad de anser for at være den mest hensigtsmæssige ejerskabsmodel for virksomheden fremadrettet. I forbindelse med den ekstraordinære generalforsamling mandag den 9. januar stemte 95 procent af de fremmødte stemmer for en børsnotering.
”En børsnotering vil styrke Norconsults position som Norges største, og en af Nordens førende konsulentvirksomheder for ingeniører, arkitekter og byplanlæggere. En notering på Oslo Børs giver også virksomheden mulighed for i højere grad at vurdere strategiske muligheder, der kræver finansiel fleksibilitet, samtidig med at vi skal varetage alle vores dygtige medarbejderes interesser og virksomhedens stærke kultur”, siger Nils Morten Huseby, bestyrelsesformand i Norconsult.
Udvikler morgendagens samfund
Knap hundrede år efter etableringen har Norconsult 5.500 medarbejdere fordelt på 130 kontorer i Norge, Sverige og Danmark samt kontorer i Polen og Island.
”Vi ser frem til en notering på Oslo Børs og de spændende muligheder, der på sigt åbner sig for Norconsult. Investorerne får mulighed for at investere i en virksomhed, der hver dag udvikler morgendagens samfund ved at kombinere teknik, arkitektur og digital kompetence, og som trods hård konkurrence i markedet har leveret god vækst, solide marginer og et attraktivt udbytte over en række år”, siger Egil Hogna, administrerende direktør i Norconsult.
Læs også: Norconsult køber op i Vestdanmark
Gennem opkøb og stærk organisk vækst har Norconsult gennem de seneste år etableret forretninger i Sverige og Danmark. Derudover indgår datterselskaberne Nordic – Office of Architecture, Norconsult Information Systems og Technogarden i koncernen. Det er tre stærke brands med markedsledende ekspertise inden for henholdsvis arkitektur, digitalisering og konsulentudlejning.
Nordiske ambitioner
Norconsult har store og spændende kunder inden for transport, byggeri og ejendom, vedvarende energi, vand, samfund og byudvikling, digitalisering, industri, geovidenskab og miljø samt arkitektur. I efteråret 2021 lancerede Norconsult en opdateret forretningsstrategi, hvor et af de vigtigste mål er at konsolidere en stærkere og mere balanceret position i Norden.
Det betyder, at Norconsult vil styrke sin nummer et position på det norske marked samt vokse i Danmark og Sverige. Med stærk ekspertise, lokal tilstedeværelse og tæt samarbejde på tværs af landegrænser er Norconsults strategi at investere yderligere i bæredygtig udvikling af morgendagens samfund, videreudvikle forskellige former for vedvarende energi og være førende inden for digitalisering og innovation.
”Norconsult er en kompetencedrevet virksomhed med en stærk lokal tilstedeværelse. Vi skal tiltrække, udvikle og fastholde de bedste medarbejdere og samtidig udvikle de bedste kompetencer. Det hjælper os med at differentiere os fra vores konkurrenter i endnu højere grad og samtidig fortsætter vi vores profitable vækst”, siger Egil Hogna, administrerende direktør i Norconsult.
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.