13.05.2019  |  EL  |  Intelligente installationer

Udrulningen af smarte elmålere nærmer sig sin afslutning

Snart har en million forbrugere fjernaflæste elmålere i deres hjem. Kamstrup og Radius nærmer sig afslutningen på Nordeuropas største udrulning af smarte elmålere, og ifølge selskaberne holder både tidsplan og budget.

Sikkerhed, tid og økonomi. Det er elnetselskabet Radius’ og målerproducenten Kamstrups primære succeskriterier for deres udskiftning af elmålere på Sjælland, som er Nordeuropas største udskiftning af smarte elmålere. Det oplyser Kamstrup på sin hjemmeside. 

Netop takket være disse kriterier og grundig forberedelse kører udskiftningen ifølge selskaberne helt efter planen, og de bevæger sig nu ind i den afsluttende fase af projektet med under en tiendedel af målerparken tilbage at udskifte.

Læs også: Radius og Kamstrup udskifter en million elmålere

”At få succes med et projekt i denne skala er en kompleks og krævende opgave, og vi er meget tilfredse med at se, hvor godt det lykkes. Tæt samarbejde og minutiøs planlægning har været nøgleord både for os og Radius”, siger senior vice president hos Kamstrup, Henrik Mørck Mogensen.

Alle projektets vigtige milepæle er ifølge Radius blevet overholdt – i starten havde man regnet ud, at der skulle sættes 1.500 målere op om dagen, men faktisk er det på gode dage lykkedes at udskifte omkring 2.500 målere.

Nye muligheder med data
En helt konkret fordel – og mærkbar besparelse – med de nye målere er, at de indeholder en afbryder, så Radius kan fjernafbryde og -indkoble kunder i stedet for at sende personale ud. Men med timeværdier fra de første 900.000 målere i hus er Radius nu også påbegyndt arbejdet med at udnytte alle de data, selskabet får hjem.

”De mange data giver os bedre kendskab til belastningen i vores lavspændingsnet, og så bliver vi bedre til at afsløre tyveri, håndtere fejl og vejlede kunderne i tilfælde af afbrydelser, så vi hurtigere kan fejlfinde”, fortæller senior manager i Radius, Steen Hansen.

Samtidig åbner flere data for et stort effektiviseringspotentiale i en tid, hvor elbiler på vejene og solceller på tagene stiller nye krav til distributionsselskaberne. Og så giver de nye muligheder for forbrugerrettede tiltag, der kan bidrage til at jævne forbruget mere ud, hvilket kan betyde store fordele for Radius i forhold til fremtidige investeringer i elnettet.

”Vi slipper for at investere i forstærkninger af nettet og kan måske udskyde nogle investeringer. Det giver en helt ny spilleplade”, siger Steen Hansen, hvis betragtning bakkes op af Henrik Mørck Mogensen:

Læs også: Kamstrup fortsætter væksten med endnu et rekordår

”Vi ser et kæmpe potentiale, både for det enkelte netselskab og for samfundet som helhed, i brugen af målerdata. I stedet for bare at udbygge og forstærke elnettet, kan vi udnytte den eksisterende kapacitet bedre, hvis vi ved mere om, hvad der foregår i kablerne”, siger han.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere