Nu kan du genanvende plastcisternen fra toilettet
LAUFEN har længe arbejdet med at forbedre bæredygtighed i produktion, logistik og materialeforbrug. Sanitetsproducenten går nu længere ud i værdikæden og fokuserer sammen med Stena Recycling på genanvendelse af produkter efter endt levetid. Første trin er genanvendelse af plastcisterner fra gulvstående toiletter.
245.000 gulvstående bliver ifølge LAUFEN årligt udskiftet i Danmark. Mange toiletcisterner rummer plast, og der er klimagevinster ved at genanvende dem i så høj grad som muligt frem for, at plastaffaldet brændes af.
Et nyt samarbejde mellem badeværelsesproducenten LAUFEN og Nordens største genanvendelsesvirksomhed Stena Recycling skal sikre øget genanvendelse af plastikcisterner fra en kvart million toiletter, der årligt skiftes ud herhjemme. Cisternerne bliver indsamlet, skilt ad på et beskyttet værksted og plastdelene bliver derefter omdannet til plastgranulat, der kan bruges i nye produkter. Ambitionen er, at erfaringerne fra det danske initiativ skal bane vejen for udrulning på verdensplan.
”I LAUFEN har vi i mange år arbejdet med at optimere bæredygtigheden i den interne værdikæde i materialeudvælgelse, produktion og logistik. Nu går vi skridtet videre og ønsker at inddrage en større del af værdikæden. Der er et kæmpestort potentiale i at indsamle og genanvende sanitetsprodukter efter endt levetid, og vi har i første omgang valgt at fokusere på plastikcisterne fra vores toiletter og fra alle vores konkurrenters toiletter”, fortæller Anja Aabye, der er bæredygtighedsansvarlig i LAUFEN Nordic.
Plastikcisternerne er et oplagt valg, fordi der er så stor opmærksomhed på, at plastaffald er et stort miljøproblem – og fordi de repræsenterer en stor volumen.
Det høje kalkindhold i vandet i de fleste områder af Danmark er én af de store årsager til, at vvs’erne i dag for det meste vælger at skifte alt indmad, når toilettet er defekt. En anden årsag er, at en renovering af toilettet er en krævende proces, og at det ofte vil være både hurtigere og billigere at udskifte det hele.
Læs også: Sanitetsproducent og designvirksomhed forvandler affald til produkt
”Det skaber naturligt nok en stor mængde affald, som vi nu forsøger at omdanne til en ressource i stedet”, fortæller Anja Aabye.
Et naturligt næste skridt
Ved at sikre at plasten kan genanvendes i nye produkter reduceres CO2-udslippet. Laufen arbejder i forvejen blandt andet med kildesorterende toiletter og genanvendelse af urin til gødning. Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling.
”I LAUFEN har vi allerede fokus på genanvendelse af vand, varme og blandt andet gamle gipsforme i vores produktion. Derfor er det her et naturligt næste skridt”, mener Anja Aabye.
Tankegangen går igen ikke bare hos Laufen, men i byggebranchen generelt. Nye certificeringsregler for bæredygtigt byggeri, øget fokus på bortskaffelse af affald og producenters ansvar gennem produkternes fulde levetid – det hele er del af en udvikling, der skal sikre en grønnere fremtid.
”Især plastik fylder meget for mange. Vi kender alle til problemer med mikroplast til lands og til vands. Derfor rammer projektet også noget, som de fleste ved er en udfordring. Installatøren kan se sig selv i det. Forbrugeren får øget incitament til at skifte gammelt ud med nyt. Alle får mulighed for at bidrage til udviklingen på en simpel og overskuelig måde”, siger Anja Aabye.
Cyklisk proces og socialøkonomisk perspektiv
LAUFEN har designet et kredsløb for indsamling og genanvendelse af plastikcisternerne, der er delt op i følgende fire faser:
1. Som led i forsøgsprojektet har Laufen siden august 2021 opsat særlige butiksstandere – såkaldte dropbokse – på 10 udvalgte grossistlokationer, hvor håndværkere kan deponere gamle plastikcisterner, når de kommer ude fra kunderne.
2. Fra grossisten køres cisternerne til beskyttet værksted i Præstø, hvor de som led i et socialøkonomisk initiativ skilles ad. Tilsvarende kommer et beskyttet værksted vest for Storebælt til at stå for den del, der fortrinsvis indsamles i Jylland, så nærheden fremmes og transporten minimeres.
3. Stena Recycling indsamler plastikcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendelige plastic pellets, som efterfølgende sendes til Stena Recyclings samarbejdspartnere, hvor de indgår i fremstillingen af nye produkter.
4. Slutteligt ender plastpellets hos plastproducenterne, hvor de atter indgår i nye plastprodukter.
”Installatørerne er glade, grossisterne er glade, og så har vi endda et socialøkonomisk perspektiv i forsøgsprojektet, fordi vi samarbejder med nogle udsatte borgere, som kan se, at de også er med til at gøre en forskel. Sådan kan man måske ikke gøre alle steder, og derfor undersøger vi nu, hvordan konceptet bedst kan opskaleres og udrulles i andre lande”, fortæller Anja Aabye.