Nu kan du genanvende plastcisternen fra toilettet

LAUFEN har længe arbejdet med at forbedre bæredygtighed i produktion, logistik og materialeforbrug. Sanitetsproducenten går nu længere ud i værdikæden og fokuserer sammen med Stena Recycling på genanvendelse af produkter efter endt levetid. Første trin er genanvendelse af plastcisterner fra gulvstående toiletter.

Stena Recycling indsamler plastikcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendelige plastic pellets, så de kan indgå i fremstillingen af nye produkter. Her er det Stena-filialchef Jakob Linnet og Anja Aabye, LAUFEN med eksempler på plastcisterne. Foto: LAUFEN..

245.000 gulvstående bliver ifølge LAUFEN årligt udskiftet i Danmark. Mange toiletcisterner rummer plast, og der er klimagevinster ved at genanvende dem i så høj grad som muligt frem for, at plastaffaldet brændes af.

Et nyt samarbejde mellem badeværelsesproducenten LAUFEN og Nordens største genanvendelsesvirksomhed Stena Recycling skal sikre øget genanvendelse af plastikcisterner fra en kvart million toiletter, der årligt skiftes ud herhjemme. Cisternerne bliver indsamlet, skilt ad på et beskyttet værksted og plastdelene bliver derefter omdannet til plastgranulat, der kan bruges i nye produkter. Ambitionen er, at erfaringerne fra det danske initiativ skal bane vejen for udrulning på verdensplan.

”I LAUFEN har vi i mange år arbejdet med at optimere bæredygtigheden i den interne værdikæde i materialeudvælgelse, produktion og logistik. Nu går vi skridtet videre og ønsker at inddrage en større del af værdikæden. Der er et kæmpestort potentiale i at indsamle og genanvende sanitetsprodukter efter endt levetid, og vi har i første omgang valgt at fokusere på plastikcisterne fra vores toiletter og fra alle vores konkurrenters toiletter”, fortæller Anja Aabye, der er bæredygtighedsansvarlig i LAUFEN Nordic.

Plastikcisternerne er et oplagt valg, fordi der er så stor opmærksomhed på, at plastaffald er et stort miljøproblem – og fordi de repræsenterer en stor volumen.

Det høje kalkindhold i vandet i de fleste områder af Danmark er én af de store årsager til, at vvs’erne i dag for det meste vælger at skifte alt indmad, når toilettet er defekt. En anden årsag er, at en renovering af toilettet er en krævende proces, og at det ofte vil være både hurtigere og billigere at udskifte det hele.

Læs også: Sanitetsproducent og designvirksomhed forvandler affald til produkt

”Det skaber naturligt nok en stor mængde affald, som vi nu forsøger at omdanne til en ressource i stedet”, fortæller Anja Aabye.

LAUFEN har opstillet dropboxe hos både grossister og nogle installatører, hvor installatører kan aflevere brugte plastcisterner fra toiletter. Foto: LAUFEN..

Et naturligt næste skridt
Ved at sikre at plasten kan genanvendes i nye produkter reduceres CO2-udslippet. Laufen arbejder i forvejen blandt andet med kildesorterende toiletter og genanvendelse af urin til gødning. Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling.

”I LAUFEN har vi allerede fokus på genanvendelse af vand, varme og blandt andet gamle gipsforme i vores produktion. Derfor er det her et naturligt næste skridt”, mener Anja Aabye.

Tankegangen går igen ikke bare hos Laufen, men i byggebranchen generelt. Nye certificeringsregler for bæredygtigt byggeri, øget fokus på bortskaffelse af affald og producenters ansvar gennem produkternes fulde levetid – det hele er del af en udvikling, der skal sikre en grønnere fremtid.

”Især plastik fylder meget for mange. Vi kender alle til problemer med mikroplast til lands og til vands. Derfor rammer projektet også noget, som de fleste ved er en udfordring. Installatøren kan se sig selv i det. Forbrugeren får øget incitament til at skifte gammelt ud med nyt. Alle får mulighed for at bidrage til udviklingen på en simpel og overskuelig måde”, siger Anja Aabye.

”Installatørerne er glade, grossisterne er glade, og så har vi endda et socialøkonomisk perspektiv i forsøgsprojektet, fordi vi samarbejder med nogle udsatte borgere, som kan se, at de også er med til at gøre en forskel”, fortæller Anja Aabye. Her er det en installatør og grossistmedarbejder. Foto: LAUFEN..

Cyklisk proces og socialøkonomisk perspektiv
LAUFEN har designet et kredsløb for indsamling og genanvendelse af plastikcisternerne, der er delt op i følgende fire faser:

1. Som led i forsøgsprojektet har Laufen siden august 2021 opsat særlige butiksstandere – såkaldte dropbokse – på 10 udvalgte grossistlokationer, hvor håndværkere kan deponere gamle plastikcisterner, når de kommer ude fra kunderne.

2. Fra grossisten køres cisternerne til beskyttet værksted i Præstø, hvor de som led i et socialøkonomisk initiativ skilles ad. Tilsvarende kommer et beskyttet værksted vest for Storebælt til at stå for den del, der fortrinsvis indsamles i Jylland, så nærheden fremmes og transporten minimeres.

3. Stena Recycling indsamler plastikcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendelige plastic pellets, som efterfølgende sendes til Stena Recyclings samarbejdspartnere, hvor de indgår i fremstillingen af nye produkter.

4. Slutteligt ender plastpellets hos plastproducenterne, hvor de atter indgår i nye plastprodukter.

”Installatørerne er glade, grossisterne er glade, og så har vi endda et socialøkonomisk perspektiv i forsøgsprojektet, fordi vi samarbejder med nogle udsatte borgere, som kan se, at de også er med til at gøre en forskel. Sådan kan man måske ikke gøre alle steder, og derfor undersøger vi nu, hvordan konceptet bedst kan opskaleres og udrulles i andre lande”, fortæller Anja Aabye.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Hvordan teknologi kan tilpasse vandhaner til, at opfylde brugernes behov.

02.04.2025Grohe A/S

Sponseret

Europæerne frygter vandmangel

31.03.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax INNOVA - effektivt, hygiejnisk og holdbart

27.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Operation Manager hos Redan

26.03.2025Installator.dk

VVS-eksperten lukker alle sine 27 butikker

24.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Spar energi og få perfekt varmt vand med REDAN PTC2+P.

24.03.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

Endnu en stærk profil fejrer 15 år hos John Jensen VVS

24.03.2025TOTO

Sponseret

Ren synergi – det spiller hos TOTO!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup