Nu kommer de kemifri svømmehaller

De danske svømmehaller har traditionelt baseret vandhygiejnen på massivt brug af kemikalier som klor og syre. Det er dog både pladskrævende, kostbart og ikke i tråd med den stadig mere grønne dagsorden i kommunerne. Der er imidlertid alternative løsninger, som bruges i vidt omfang i udlandet, og som de seneste år også er blevet testet under danske forhold.

Hos BWT er forventningen, at kombi-elektrolyseanlæg stille og roligt vil vinde indpas som standard i danske svømmehaller. Arkivfoto. .

Svømmehaller kan undgå besværet med at transportere, opbevare og håndtere farlige kemikalier med et kombi-elektrolyseanlæg. Foto: BWT. .

Det er et nybrud sammenlignet med traditionel desinfektion af svømmehaller, som har krævet et omfattende system baseret på klor og syre. De to substanser er begge skadelige for mennesker, og følgerne kan – hvis de kommer i kontakt med hinanden – være katastrofale.

Derfor tilsiger lovgivningen, at de to kemikalier skal opbevares i separate rum og distribueres i såkaldte dagtanke til desinfektionsanlægget. Dermed undgår man, at kemikalierne kommer i kontakt med hinanden i store mængder, men fremgangsmåden kræver både plads og mange arbejdsgange.

Anlæg eliminerer risikoen for katastrofale følger
Der er dog en metode, hvorpå svømmehallerne undgår besværet med at transportere, opbevare og håndtere de farlige kemikalier. Metoden hedder kombi-elektrolyse. Den kræver meget mindre plads og eliminerer risikoen for katastrofale følger af menneskelige fejl i omgangen med giftige kemikalier.

Om BWT:

BWT er en af de største virksomheder i Europa inden for vandteknologi. I Danmark arbejder virksomheden med en lang række brancher, der har behov for speciel vandbehandling. Det kan være den farmaceutiske og bioteknologiske industri, men der arbejdes også med løsninger til eksempelvis fjernvarmeanlæg og vaskerier. En anden forretningsgren er privates behov for blødgøringsanlæg samt vandfiltre til kaffeautomater, espressomaskiner og dampovne. Dertil kommer en omfattende serviceorganisation. Se mere på www.bwt.dk.

”I et elektrolyseanlæg udnytter man saltets kemiske egenskaber til at producere både en syre og en base i form af helt rent klor og lud. Produktionen sker på stedet og efter behov, så lagertanke og opbevaring undgås. Kemikalierne doseres til badevandet, så de rette klor og pH-forhold holdes på et korrekt niveau”, forklarer Mads Ramsing. Han er maskinmester og produktchef ved BWT Danmark, der forhandler kombi-elektrolyse-anlæggene fra Prominent.

”Man undgår risikoen for, at der udvikles giftig klorgas, og dermed kan man justere på sikkerhedsforanstaltningerne, som svømmehaller lovpligtigt har været nødt til at opretholde”, siger Mads Ramsing.

Positive erfaringer med elektrolyseanlæg i Danmark
BWT Danmark installerede det første større danske kombi-elektrolyseanlæg i Danmark for snart to år siden, og erfaringerne har kun været positive.

”Vi har nu et arbejde med at få oplyst kommuner, rådgivere og svømmehallerne om, at anlæggene findes og har en lang række fortrin frem for de gamle”, siger Mads Ramsing, maskinmester og produktchef ved BWT Danmark. Foto: BWT. .

”Kombi-elektrolyse er ikke nogen ny opfindelse. Systemet findes i hundredvis af svømmehaller syd for grænsen, men der har ikke været tradition for det i Danmark, og derfor har der for eksempel også været lidt tvivl om, hvordan en så anderledes teknologi skulle beskrives og serviceres i forhold til myndighedernes krav”, siger Mads Ramsing og tilføjer:

”Personligt har jeg særligt været interesseret i at se, hvordan elektrolyseanlæg håndterer det ganske høje pH-niveau i dansk vand. De seneste års erfaringer er dog positive, og der har ikke vist sig nogen udfordringer med den måde en dansk svømmehal bliver drevet på i forhold til udlandet. Anlæggene fungerer optimalt herhjemme”.

Kan dokumentere forbedret driftsøkonomi
Mads Ramsing påpeger, at økonomien i et kombi-elektrolyseanlæg er væsentligt bedre end i de gamle klor-syreanlæg, og han ser et stort potentiale i de nye anlæg – både i forbindelse med nybyggeri af svømmehaller og når gamle svømmehaller skal renoveres.

Sådan virker et kombi-elektrolyseanlæg:

Et svømmebassin skal desinficeres, og lovgivningen kræver, at det sker med klor. Traditionel flydende klor har dog en høj pH-værdi, hvorfor man er nødt til at justere pH-værdien med syre, der har en lav pH-værdi, så badevandet har den rette syre-base-balance.

Et kombi-elektrolyseanlæg bruger udelukkende salt til at danne klor og natriumhydroxid (lud) i to kamre adskilt af en membran. Ren klor produceres i en sikker vakuumproces inde i systemet og overføres direkte til processen. Her opløses den rene klor omgående til hypoklorsyre. Vakuummet i systemet sikrer, at klor ikke kan slippe ud af systemet. Den opsamlede lud bliver opsamlet separat og anvendes til at korrigere pH-værdien i processen. Doseringspumpen, som bruges til pH-justering, er en integreret del af systemet. Elektrolysen finder sted kontinuerligt, hvilket giver mulighed for løbende dosering. Et fuldautomatisk blødgøringsanlæg er integreret i systemet, som sikrer lang levetid på elektrolysecellen, og regenerering sker efter forbrug, hvilket også sparer på ressourcerne.

”Ganske vist er der ikke meget at spare i selve anskaffelsen af et elektrolyseanlæg sammenlignet med traditionelle klor/syre-anlæg. Men der en langt mere attraktiv driftsøkonomi i elektrolyseanlæg, når man regner på miljøbelastning, vedligehold, arbejdskraft og arbejdsmiljø”, siger Mads Ramsing.

Senest har Aalborg Kommune taget springet og installeret et kombi-elektrolyseanlæg i Svømmesalen Østre Alle. Det skete i forbindelse med en større energirenovering, og Mads Ramsing forventer, at kombi-elektrolyseanlæg stille og roligt vil vinde indpas som standard i danske svømmehaller. Dels på grund af økonomien, og dels på grund af de miljømæssige og sikkerhedsmæssige fordele.

”Det er blot et spørgsmål om tid og den rette indsats. Vi har nu et arbejde med at få oplyst kommuner, rådgivere og svømmehallerne om, at anlæggene findes og har en lang række fortrin frem for de gamle”, siger Mads Ramsing.

Læs også: Storstrøm Fængsel har styr på sikkerheden - også i baderummene

Der findes cirka 800 tilsynspligtige svømmebade i Danmark, og her regnes svømmebassiner med offentlig adgang såsom svømmehaller, hoteller, campingpladser med videre, og 30-40 specialiserede virksomheder, servicerer dem.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

18.12.2024Purus

Sponseret

Rustfri sanitet og Rustfri indretning

16.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Sådan virker sæbe i hårdt og blødt vand – se video!

16.12.2024TOTO

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

11.12.2024Purus

Sponseret

Stor kollektion af gulvafløb

11.12.2024wedi GmbH

Sponseret

Skab din egen wellness-oase med wedis innovative dampbade

10.12.2024PETTINAROLI A/S

Sponseret

Kuglehane med følertilslutning til varmeløsninger, hvor præcision og effektivitet er afgørende.

03.12.2024PETTINAROLI A/S

Sponseret

Undgå energispild med nyt anlæg til temperaturregulering

02.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Det lille, store anlæg – nemmest at få plads til!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle