Tekniske løsninger skal sikre hospitaler mod legionella
For at minimere risikoen for, at patienter rammes af legionærsyge, sikrer hospitalerne sig mod den farlige infektionssygdom med forskellige tekniske løsninger, der bliver koblet på vandinstallationerne.
Flere er i de seneste to år blevet smittet med legionella, en bakterie, der trives i lunkent og stillestående vand. Ifølge Statens Seruminstitut (SSI) var der i 2018 et højt antal legionella-tilfælde med godt 250 smittede.
”Vi har to år i træk haft 50 procent flere smittede end tidligere, så der er en tendens med flere legionella-smittede, som det også ses i resten af Europa og i USA”, siger fagchef hos SSI, Søren Anker Uldum.
Læs også: Skyllefunktion kan forebygge legionærsyge
Sygdommen er stadig forholdsvis sjælden, men har en høj dødelighed. Og den er større for de personer, der bliver smittet med legionella på et hospital end i eget hjem. I 2015-2016 døde to tredjedele af alle, der blev smittet på et hospital, hvor de sygdomsramte typisk er svækkede, ofte ældre mennesker.
Hospitalerne hører dog med sine relativt få tilfælde ikke til blandt de værste sygdomssteder. Langt de fleste legionellatilfælde opstår i danskernes egne hjem.
”Kun omkring ti procent af alle smittede får sygdommen på et hospital, så her er der ikke en stor risiko for at få legionella”, understreger Søren Anker Uldum.
Særlige hospitalsinstallationer
Man kan modvirke legionella på flere måder, for eksempel med varmebehandling, klor og ioner. George Binau, administrerende direktør i Bin-X, har udviklet en løsning med et vandfilter, der holder bakterierne ude. Membranerne kan med en porestørrelse på 0,03 µm tilbageholde alle bakterier, partikler og udfældet kalk.
Teknologien har været anvendt siden 2004, hvor Bin-X fik den første VA-godkendelse af sit ultrafiltreringskoncept. George Binau sælger sine legionellafiltre med et argument om patientsikkerhed, og han oplyser, at Bin-X har leveret 140 legionellaanlæg til danske hospitaler.
”De ekstra omkostninger til legionellafiltre er peanuts i forhold til prisen på en patient, der er smittet med legionella, så den primære interesse er i at være sikret en fin vandkvalitet uden legionella og andre bakterier. Kunderne vågner op, når antallet af legionellatilfælde er stigende, for ingen vil have legionella i deres vandinstallationer”, siger George Binau.
Wicotec Kirkebjerg er en af de virksomheder, der installerer legionellafiltrene. Her har Søren Devantie, VVS-installatør og afdelingschef for VVS-entrepriser i Kolding-afdelingen, været med til at installere godt et dusin Bin-X-anlæg de seneste 12 år. Filteranlægget ankommer som en færdig unit, som enhver montør er i stand til at sætte på en ramme og tilslutte vandforsyningen.
”Monteringen er plug and play, hvor Bin-X bagefter kommer og indregulerer elektronikken, der styrer filteret”, siger han.
Test af skyllefunktion
På Dansk Hovedpinecenter, der ligger på Rigshospitalet Glostrup, er driftsansvarlig Knud Søndersted også opmærksom på risikoen for legionella-bakterier. Derfor tager han jævnligt prøver.
Om legionella
Legionellabakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med legionella, for eksempel, når man er i brusebad, der antages at være den hyppigste smittevej herhjemme. Legionella kaldes også for legionærsyge, da en gruppe amerikanske krigsveteraner blev smittet under et møde i 1976, hvor 29 af i alt 182 smittede døde.
For at undgå vækst af legionella i et vandsystem, er det vigtigt, at det kolde vand er under 20 °C, at det varme vand mindst er 50 °C, og at varmt og koldt vand først blandes, lige når det skal bruges. Vand, der har lange opholdstider ved temperaturer mellem 20 og 50 °C (fx spabade), og som kommer i kontakt med mennesker, skal behandles med biocider, der hindrer vækst af bakterier.
Kilde: SSI
I samarbejde med rådgiver Claus Dennis fra armaturproducenten FM Mattsson Mora Group har han testet en løsning, der gennemskyller rørinstallationen.
”Vi har gennem årene testet for legionella et par gange om året på forskellige afsnit. For at forebygge, at der kunne opstå et problem, har vi nu valgt en løsning, som vi som test har implementeret på hele hovedpinecentret”, forklarer Knud Søndersted.
På hovedpinecenteret blev en del af løsningen en automatiseret teknologi med en indbygget hygiejne-skyllefunktion. Systemet kan indstilles til automatisk hver 8., 12. eller 24. time – eller på vilkårlige tidspunkter – at skylle rørene i 30 til 180 sekunder.
Løsningen betyder, at der aldrig i længere tid er stillestående vand i rørene, og på den måde kan man minimere risikoen for, at legionella-baktierne udvikler sig.
”Jeg kan ikke sige, at vi aldrig igen vil opleve legionella på hovedpinecentret. Men jeg kan sige, at efter vi har taget den her løsning i brug, har der ikke været noget vækst af legionella”, siger Knud Søndersted.
To tiltag minimerer risikoen
Hos SSI anbefaler Søren Anker Uldum VVS-installatørerne to tiltag for at minimere risikoen for legionella på hospitaler.
”Hospitalerne har et potentielt problem med meget store installationer med mange rør og tappesteder med stillestående vand”.
Søren Anker Uldum, fagchef hos SSI
For det første skal termometerventilerne være korrekt indstillet, så vandet løber med de rette temperaturer i stigstrengene. For det andet skal de varme og kolde rør isoleres fra hinanden, så frem- og tilbagetemperaturen bliver optimal. Kan man ikke komme til installationerne, må man vælge en filter- eller rensningsløsning.
Læs også: Grundfos og Krüger Aquacare fælles om vandløsning mod legionærsyge
”Hospitalerne har et potentielt problem med meget store installationer med mange rør og tappesteder med stillestående vand. Det er vigtigt, at ens vandinstallation er optimeret og reguleret. På hospitalsbyggerier forsøger man at begrænse antallet af tappesteder til dem, man har brug for. Men mange gamle hospitaler er umulige at renovere. Så må man hellere rense”, siger Søren Anker Uldum.