Ny certificering kan give nye kunder
Vi er hele tiden omgivet af farer. Derfor øger det overskueligheden og systematikken, når alle de regler, vi skal følge, er skrevet ned i en praktisk drejebog, siger elinstallatør Benny Nielsen, som har været med til at afprøve TEKNIQs nye arbejdsmiljøcertificering.
Gennem de senere år har der vist sig et stort behov for at forbedre arbejdsmiljøet, fx svejsearbejde udført efter godkendte forskrifter. Det er bl.a. på denne baggrund, at TEKNIQ har udarbejdet sit eget arbejdsmiljøcertifikat. Foto: TEKNIQ.
Vi arbejdede jo i forvejen med to systemer, Arbejdspladsvurderingen og SKS-systemet, så da vi fik mulighed for at indføre et helt nyt system, som opfylder kravene fra såvel Arbejdstilsynet som Sikkerhedsstyrelsen, slog vi til.
Det siger Benny Nielsen, som driver en mindre elinstallationsvirksomhed, BK El-Service, i Dyssegaard ved Gentofte.
BK El-Service er blandt de syv installationsvirksomheder, som gennem nogle måneder har deltaget i forsøget, der skal bane vejen for en generel indførelse af det nye OHSAS 18001 som arbejdsmiljøcertifikat i installatørbranchen.
I dagligdagen oplever vi i et stort behov for at vide mere om, hvad vi ikke skal gøre, hvilket skyldes, at vi til stadighed er omgivet af farer i form af vanskelige løft, risiko for el-ulykker og kemikalier og meget andet. Alle disse risici fører let til et dårligt psykisk arbejdsmiljø, fordi vi i forvejen har en stresset hverdag. Derfor øger det overskueligheden og systematikken, når alle de regler, vi skal følge, er skrevet ned i en manual. Gennem certificeringen får vi en praktisk drejebog, så reglerne ganske enkelt får større vægt. Dybest set er OHSAS 18001 således designet til at hjælpe os med at formulere og videreudvikle vores egen arbejdsmiljø- og sikkerhedspolitik.
Benny Nielsen erkender, at implementeringen af OHSAS 18001 tager tid.
Men når pilotprojektet er afsluttet, kan andre kolleger i branchen jo trække på vores erfaringer, mener han.
Grøn Smiley med krone
Endelig spiller nye kunder en ikke ubetydelig rolle. "I fremtiden kan vi formentlig tiltrække nye typer af kunder, som skal have udført meget komplicerede og måske potentielt farlige opgaver, og som derfor gerne vil have en nagelfast dokumentation for at vi overholder samtlige arbejdsmiljøregler til punkt og prikke, og kan udføre dem uden at udsætte vores eget eller andres liv og helbred for fare. Certifikatet er en måde hvorpå vi kan synliggøre arbejdsmiljøarbejdet, og dermed får medarbejderne jo samtidig et ejerskab til det gode arbejdsmiljø, som virksomheden i sidste instans er afhængig af, mener Benny Nielsen.
Han føler sig samtidig tryg ved, at virksomheden fremover ikke længere bliver screenet af Arbejdstilsynet, men derimod af et certificeringsbureau, som er 100 procent inde i OHSAS 18001.
Endelig får vi også rabat på bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomsforsikring, lige som vi får ret til at få tildelt og offentliggjort en grøn Smiley med krone. Hermed mener vi selv, at vi sender et klart signal til omverdenen om, at vi har forenet kvalitet og godt arbejdsmiljø, siger han.
Gennem de senere år har der vist sig et meget stort behov for at videreudvikle arbejdsmiljøet. Således er ikke mindst offentlige virksomheder begyndt at stille skærpede krav til entreprenørernes arbejdsforhold, herunder krav om korrekt udluftning og svejsearbejde udført efter godkendte forskrifter. Det er bl.a. på denne baggrund, at TEKNIQ har udarbejdet sit eget arbejdsmiljøcertifikat, som gerne skulle skabe den nødvendige sammenhæng mellem installatørernes mange forskellige opgaver.