Ny energimærkning af store bygninger træder i kraft

En ny energimærkning af store bygninger er trådt i kraft. Den skal blandt andet sikre, at der er bedre sammenhæng imellem de ressourcer, der bliver brugt på energimærkning, og den værdi mærkningen skaber for bygningsejerne.

I samarbejde med Energistyrelsen har store offentlige bygningsejere dannet en arbejdsgruppe, der i løbet af 2018 skal have fokus på at øge værdien af energimærket på flere forskellige måder. Arkivfoto..

Ændringerne gælder energimærkning af store bygninger og betyder blandt andet, at alle energimærker nu får en gyldighed på ti år, samt at kravet om løbende energimærkning af private bygninger over 1.000 kvadratmeter fjernes.

Derudover skyldes ændringerne blandt andet, at ejere af store bygninger ofte har et godt overblik over bygningernes energitilstand i forvejen.

Har ikke fået tilstrækkelig værdi af mærket
Med de nye regler, der træder i kraft fra i dag, mandag den 4. september, undgår ejerne nu at bruge ekstra ressourcer på en løbende energimærkning. Det skal sikre, at der er bedre sammenhæng imellem de ressourcer, der bliver brugt på energimærkning, og den værdi mærkningen skaber for bygningsejerne:

”Som udgangspunkt driver de store bygningsejere deres arbejde meget professionelt og har i forvejen øje for mulige energibesparelser”, siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og fortsætter:

”Derfor har jeg lyttet, når flere af dem har sagt, at de ikke har fået tilstrækkelig værdi af mærket – for energimærkningen skal selvfølgelig kunne fungere som et planlægningsredskab for at give mening”.

Fokus på øgning af energimærket på flere måder
Ud over at lempe på reglerne om energimærkning er der også fokus på at øge værdien af energimærket på andre måder.

Derfor arbejder Energistyrelsen sammen med store offentlige bygningsejere i en arbejdsgruppe, der skal komme med løsninger på nogle af de mange udfordringer.

For eksempel skal det fremover være nemmere at overføre energimærket til gængse it-systemer, ligesom der skal være anbefalinger til, hvordan bygninger med stort procesforbrug bedre kan bruge energimærkningen til et samlet overblik over energiforbruget, oplyser Energistyrelsen på sin hjemmeside:

”Det er vigtigt, at vi både får tilpasset reglerne, så de giver mening for bygningsejerne, men også at vi i samarbejde med aktørerne udvikler mærket. Energimærket bliver jo kun et incitament til at finde yderligere energibesparelser, hvis bygningsejerne oplever, at de faktisk kan bruge mærket i forhold til planlægning af for eksempel renoveringer og investeringer”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Læs også: Tekniq: Klimarådets anbefaling af energirenovering er sund fornuft

Arbejdsgruppen består af KL, Danske Regioner, Bygningsstyrelsen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. De forventer at være klar med en række forslag i begyndelsen af 2018.

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle