01.06.2012

Ny kursusmodel løser problemer for erhvervslivet

Med en fleksibel kursusmodel gør Aarhus Maskinmesterskole det muligt at opnå nødvendige autorisationer inden for køling, samtidig med at man kan varetage sit arbejde.

Forløbet er komprimeret fra fem ugers skoleophold til to adskilte uger med mellemliggende hjemmearbejde. Undervisningen begynder midt på eftermiddagen og slutter om aftenen i stedet for at foregå i arbejdstiden. Aarhus Maskinmesterskole har vendt op og ned på normalen i forbindelse med sit kategori 2 kølekursus, og det er noget, der bliver vel modtaget blandt kursisterne.

”At kurset er struktureret på den her måde betyder først og fremmest, og jeg kan få en masse småting af vejen hver dag, så mit kursusforløb hverken går ud over virksomheden, mig selv eller kunderne. Under tidligere kurser har opgaverne hurtigt hobet sig op, men nu kan jeg få de vigtigste ting overstået hver dag inden kursusstart,” fortæller Jan Svendsen, der er servicetekniker hos varmepumpeproducenten Viessmann.

Også elektriker Jan Flemming Neimann fra Harridslev Smede- og Maskinforretning ser fordele ved kursusmodellen og lægger i særlig grad vægt på, at det samlede undervisningsforløb er væsentligt kortere end normalt.

”Jeg tror, det har reddet min chefs nattesøvn et par gange, at han kan ringe efter mig, når behovet opstår i kursusperioden. Derudover har det stor betydning, at kurset er komprimeret til kun at vare to uger. Vi er et lille firma, der altid har travlt, så fem uger er rigtig lang tid at være væk,” siger han.

Efterlyst af virksomhederne
Baggrunden for kursusmodellen er et ønske fra en lang række virksomheder, der oplever problemer og unødvendige udfordringer i forbindelse med at sende deres medarbejdere på autorisationsgivende AMU-kurser, når disse varer fem uger og er placeret i arbejdstiden. Det fortæller projektingeniør Karsten Tügel fra Aarhus Maskinmesterskoles videncenter.

At undvære nøglemedarbejdere igennem længere tid vil altid være et problem. Derfor har erhvervslivet efterlyst et forløb, der er kortere og placeret på et senere tidspunkt af dagen end den traditionelle model, og det har vi selvfølgelig lyttet til,” siger han.

Ideen kan udbredes
Kølekurset på Aarhus Maskinmesterskole består af to ugelange moduler med undervisning alle hverdage fra 15 til 21. Modulerne er adskilt af minimum en enkelt uge, hvor kursisterne er tilbage i deres respektive virksomheder. Kurset er rettet mod vvs- og elinstallatører, elektrikere, vvs’ere, smede, hårde hvidevaremontører, vedligeholds- og driftsansvarlige samt andre personer, der har kontaktflade med drift og vedligehold, hvor der findes mindre køle- og luftkonditioneringsanlæg med kølemiddelfyldninger på op til 2,5 kg. Autorisationen til at udføre arbejdet korrekt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt opnås således kun ved at gennemføre et godkendt kursus.

Karsten Tügel fra Aarhus Maskinmesterskole fortæller desuden, at videncentret er åbent for at kopiere modellen fra kølekurset til andre kurser, hvis det skulle blive relevant.

”Principielt udbyder vi alt i forhold til kundernes ønsker. Videncentret er netop oprettet for at samarbejde med erhvervslivet, så hvis andre har lignede ønsker inden for områder knyttet til maskinmesteruddannelsen, hører vi gerne fra dem,” siger han.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere