Ny mærkningsordning kræver energifleksibilitet i bygninger

Den nye mærkningsordning for bygninger SRI – smart readiness indicator – er netop introduceret i Danmark, og den kunne blive et myndighedskrav til nye bygninger inden for få år. En tredjedel af ’karaktererne’ handler om bygningens evne til at lagre og anvende energi fleksibelt.

Konkret består SRI af et eller flere procenttal, som viser, hvor smart en bygning er i forhold til en ideel bygning. Arkivfoto..

Hvor ’smart’ er din bygning? Hvordan kan du gøre den mere omkostningseffektiv og bæredygtig? Mere end 40 procent af alt endeligt energiforbrug stammer fra bygninger. Det betyder, at 30 procent af folks samlede CO2 belastning kommer fra brugen af bygninger. Samtidig bruger vi mere end 90 procent af vores tid indendørs, hvilket skaber det åbenlyse behov, at bygningsfunktioner og egenskaber skal bygges ud fra, hvad der gavner folk og deres livskvalitet.

Derfor bør den ’smarte’ bygning blandt andet kunne øge brugeroplevelsen, øge brugerinformation, muliggøre informeret og faktabaseret beslutningstagen, forbedre ressourceeffektiviteten og deltage i driften af et decentraliseret energisystem.

Beskriver en bygnings intelligens
Det er meget kort fortalt baggrunden for den nye indikator eller kommende mærkningsordning SRI, som er udviklet i EU og er frivillig for medlemslande. Den danske Energistyrelse er langt med arbejdet og gennemfører i 2021 en testfase, der skal afdække om, SRI er effektiv til at gøre bygninger mere energieffektive, mere sunde og mere energifleksible.

Idéen med SRI er, at ordningen på en enkel måde skal beskrive, hvor ’intelligent’ eller ’smart’ en bygning er. Bygninger bliver i hastig fart spækket med digital teknologi, der skal gøre bygninger med ’smarte’. Udviklingen drives blandt andet af billige sensorer og installationer med øget intelligens.

Det er derfor nærliggende at se nærmere på om, bygningsintelligens kan bidrage til at løse bygningers energi- og indeklimaudfordringer – og det er præcis idéen med SRI-ordningen. Det omfatter i høj grad også bygningernes evne til at interagere med de omgivende energinet.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

SRI sætter tal på
Konkret består SRI af et eller flere procenttal, som viser, hvor smart en bygning er i forhold til en ideel bygning. Dette procenttal er en vægtet sum af tallene i syv ”impact-kategorier”, som er:

1. energibesparelse,
2. fleksibilitet for de omliggende energisystemer (fx el, fjernvarmevarme og fjernkøling),
3. komfort,
4. anvendelighed,
5. sundhed,
6. vedligeholdelse og
7. information til brugeren.

Tallene for hver impact-kategori er summen af point fra ni ”under-domæner”, som er opvarmning, køling, produktion af varmt vand, ventilation, belysning, dynamisk klimaskærm (som for eksempel solafskærmning), elektricitet (for eksempel batterikapacitet, bil-ladestandere samt overvågning/kontrol af energiforbrug og installationer).

Bliv klogere på SRI

Hent fremsynsnotatet ”Ny mærkning af bygninger på vej?.

Hvert under-domæne indeholder de forskellige services, der er i bygningen, som hver scores i forhold til to til fem funktionalitetsniveauer. Funktionalitetsniveauerne er foruddefinerede, ligesom det enkelte funktionalitetsniveaus betydning for impact kategorien er fastsat i det servicekatalog, som ligger til grund for bygningsregistreringen. Medlemsstaterne kan tilpasse servicekataloget til nationale ønsker og behov.

Lidt forsimplet kan SRI derfor beskrives som et mærke, der tildeles et hus - lidt ligesom energimærket, og som baseres på ovenstående parametre. Så hvis der i den tekniske konstruktion af en bygning er tænkt meget på for eksempel sundhed, energieffektivitet og/eller fleksibilitet til el-nettet, så vil disse parametre få en høj score og medvirke til, at bygningens samlede score bliver høj. Dette skulle gerne få forbrugere og bygningsejere/-købere til at foretrække denne type bygning og dermed motivere entreprenører og bygherrer til at bygge eller renovere flere bygninger mod en høj score.

Energifleksibilitet vægter en tredjedel
SRI beskriver de tre nøglefunktioner (key smart readiness funktioner), som er centrale for at vurdere en bygnings intelligensparathed:

• Energimæssig ydeevne og drift.
• Reaktion på brugernes behov.
• Energifleksibilitet – og det omfatter også bygningens evne til at dække nettets effektbehov.

’Bygninger og Grøn Omstilling’ skriver i et såkaldt fremsynsnotat, at ”indførelse af en SRI-ordning i Danmark vil betyde øget fokus på de områder, som SRI måler på, det vil sige det samlede energiforbrug, indeklimaet i bygninger og samspillet med brugerne og energisystemerne”.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup