14.03.2023  |  EL  |  Branchen

Ny overenskomst for elektrikerne med nyskabelse

TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har indgået forlig om ny overenskomst på el-området. Forliget rummer både grønne fodaftryk og mere ligestilling på barsel.

Knapt 16.000 elektrikere er nu på vej til at få ny overenskomst. TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har indgået et forlig, som nu skal til afstemning blandt medlemmerne. Fra begge sider af bordet er der stor tilfredshed med, at det lykkedes at lande et ansvarligt og grønt forlig, som tilmed rummer en nyskabelse på barselsområdet. Derudover vil branchen også arbejde for klimaneutralitet og dokumentere sit eget grønne fodaftryk.

”Da vi indledte forhandlingerne, gav vi samtidig håndslag på, at vi ville lægge os i selen for at nå en aftale. Vi har nu landet et godt forlig, hvor virksomhederne bliver bedre rustet til fremtiden, og branchen tager de første skridt mod at blive CO2-neutrale”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030

Der var lagt op til historisk svære forhandlinger på baggrund af både høj omsætning i branchen de senere år, som blev fulgt op af tårnhøje energipriser og en galopperende inflation. Af samme grund er Dansk El-Forbund også godt tilfreds med, at det lykkedes at nå hinanden.

”Vi kom i land med bedre løn og satser, og det er vigtigt i den nuværende økonomiske situation for vores medlemmer. Der er også gode perspektiver i stærkere samarbejde om uddannelse, den grønne omstilling og arbejdsmiljøet. Plus regler for flekstid, hvis medarbejderne vel at mærke ønsker det. Jeg vil derfor gerne takke TEKNIQ Arbejdsgiverne for de hårde, men også konstruktive forhandlinger”, siger Benny Yssing, formand for Dansk El-Forbund.

Blandt de centrale elementer i aftalen er:

• Stigning i mindstelønnen på 4,50 kroner i 2023 og 4,50 kroner i 2024.
• Nyt samlet lønloft på 225 kroner under barsel, der fremmer ligestillingen mellem mænd og kvinder.
• Mere lokal selvbestemmelse og mere fleksibel arbejdstid.
• Styrkelse af det høje faglige niveau i branchen ved lettere adgang til midler til efteruddannelse.
• Betalingssatserne til elever og lærlinge stiger med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
• Arbejdsgivers pensionsbidrag stiger pr. 1. juni 2023 fra 8 til 10 procent, mens medarbejderbidraget går fra 4 til 2 procent. Den samlede pensionsindbetaling er stadigvæk 12 procent.
• Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 2 procentpoint per 1. marts 2024, og der bliver hyppigere mulighed for udbetaling.
• Modernisering af elbranchens akkordsystem.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere