Ny rapport: Sådan bliver læretiden en succes

En ny rapport fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet har fokus på at gøre læretiden for elever på erhvervsskolerne til en succes. Det er blevet til en konkret tjekliste for både lærlinge og arbejdspladser, meddeler Blik & Rørarbejdeforbundet.

Det er vigtigt at tale om forventninger, så udfordringerne kan mødes undervejs. Foto: Arkivfoto.

En ny rapport ”plads til at lære – på lærepladsen” fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet er netop udkommet, og den belyser et område, der ikke tidligere har været så stor fokus på – hvorfor er der så mange elever fra erhvervsskolen, der falder fra, når de starter i lære? Problemet er desværre udbredt, og 5-20% af unge under erhvervsuddannelse falder fra inden for tre måneder af det første læreforløb på hovedforløbet, melder undervisningsministeriets statistik i 2020.

Lærlingeforløb er fyldt med udfordringer, og der kan opstå bump på vejen. Her er det naturligt at snakke om forventninger. Begge parter forventer et højt fagligt niveau før og under lærlingeforløbet, men lærlinge og virksomheder er ikke enige om, hvad der ligger i begrebet faglighed.

Virksomhederne forventer en høj faglig attitude. At de unge er klar, parat, lærevillige og har energi på opgaverne, fortæller Arnt Louw, der er lektor og en af forskerne bag rapporten. Ligeledes understreger Arnt Louw, at de unge forventer, at de skal lave spændende opgaver, få ansvar og lære tingene i virkeligheden.

Rapporten er blevet til to konkrete tjeklister, der kan være gode at have med både for lærlinge og arbejdspladser.

Tjekliste til lærling:

  • Forventninger – det er en god idé at tale med arbejdsgiveren om, hvilke forventninger de har til dig – og at du sætter ord på, hvilke forventninger du har af forløbet og indholdet.
  • Hav en plan – Spørg altid efter en plan for forløbet. Det kan give dig overblik og tryghed.
  • Der er mening med rutine – Du vil sikker skulle lave rutineopgaver også såsom f.eks. rengøring. Spørg arbejdsgiveren om rutinernes rolle, så det giver mening at udføre dem.
  • Spørg de andre unge – Spørg de lærlinge, der er længere i uddannelsen til det faglige og det personlige. Foreslå evt. din arbejdsgiver, at i unge bruger hinanden som sparringspartnere.
  • Sæt dig ind i virksomheden – Spørg ind til virksomhedens historie – hvad betyder deres arbejde for omverdenen? Det giver også dit arbejde mere mening.

Tjekliste til virksomheder:

  • Forventninger – Der kan være forskellige forventninger og opfattelser af forløbet og faglighed. Indled læringsforløbet med en samtale om forventningerne.
  • Læg en plan – En lan giver overblik både for virksomheden og lærlinge, men det giver også mening til det arbejde, som lærlingen udfører.
  • Udpeg kontaktpersoner – kommunikation, tillid og gode relationer er afgørende for at godt lærlingeforløb. Det er vigtigt, de unge har en kontaktperson til spørgsmål og tvivl – især i starten af forløbet.
  • Giv rutineopgaverne værdi – Fortæl de unge, hvorfor opgaverne er værdifulde for virksomheden og for de unge selv.
  • Ansvarsfordeling – Balancér mellem at give ansvar for egne opgaver, men tag også hensyn til at de unge er nye og i lære.
  • Lærlinge hjælper lærlinge – Nye og erfarne lærlinge kan styrke hinanden, hvis man lader lærlinge oplære og hjælpe hinanden.
  • Fortæl historien – Fortæl om virksomhedens historie både lokalt, nationalt og internationalt. Det giver et perspektiv og mening med arbejdet.
  • Tal om fremtiden – Tal om de unges drømme, mål, værdier og fremtid. Det skaber bevidsthed og stolthed hos den unge.

-AKJ

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup